Regels rond carbidschieten in Twenterand

0
2254
IMG_6902_(oudjaarsdag)

Met het landelijke vuurwerkverbod wil de Rijksoverheid voorkomen dat de druk op de zorg tijdens deze coronacrisis verder toeneemt. Nu voor het hele land een lockdown geldt, zijn er voor het carbidschieten ook strenge regels. Burgemeester Hans Broekhuizen: “We merken dat inwoners zoeken naar andere manieren om de jaarwisseling leuk en veilig te vieren. Ik roep iedereen op om dat bij voorkeur binnen en in huiselijke kring te doen. Het traditionele carbidschieten op oudejaarsdag mag, maar wel op eigen terrein, met maximaal twee gasten en uiteraard op anderhalve meter afstand.”

De gemeenteraad van Twenterand stemt in met het voorstel van het college van B&W om geen aanvullende richtlijnen toe te voegen aan de Algemene plaatselijke verordening (APV) gemeente Twenterand 2019 voor het carbidschieten met oudjaarsdag. De huidige APV is vorig jaar aangepast en biedt de gemeente in combinatie met de Covid-19 wet voldoende handvatten om te handhaven wanneer mensen de regels overtreden.

Burgemeester Broekhuizen: “Ik vraag mensen om vooral hun gezonde verstand te gebruiken. Ga geen carbidschieten wanneer je dat nog nooit eerder hebt gedaan, hou het veilig en volg de coronamaatregelen die gelden tijdens deze lockdown.” Broekhuizen vult verder aan: “Steek carbid ook alleen op oudejaarsdag overdag af als het licht is. Het is niet de bedoeling dat inwoners in plaats van vuurwerk ’s avonds en ’s nachts carbid gaan afschieten. We willen voorkomen dat daarmee onveilige situaties ontstaan.” Twenterand sluit aan bij de bestaande ‘Wie is de BOCK campagne over het veilig afsteken van carbid.

Wie is de BOCK?

Carbidschieten is een prachtige traditie die naast het vertrouwde geknal zorgt voor veel gezelligheid en plezier tijdens de jaarwisseling. Maar dit jaar gaat het helaas anders dan anders vanwege de coronacrisis. Ga je toch carbidschieten? Schiet vooral veilig en zorg dat er altijd een Bewust Oplettende Carbid Knaller (BOCK) aanwezig is die op de hoogte is van de vijf tips voor veilig carbidschieten (www.wieisdebock.nl). De BOCK let dit jaar ook op de coronamaatregelen en houdt anderhalve meter afstand.  

Meer informatie over de regels rondom carbidschieten in Twenterand staat op www.twenterand.nl/carbid

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier