Eerste team boekt broodnodige zege

0
2634

Tijdens de vijfde ronde stond het thuisduel met Damlust uit Gouda op het programma. Een degelijke ploeg met de sterke grootmeester Erno Prosman als blikvanger. Gezien de ranglijst konden de Westerhaarders een overwinning goed gebruiken teneinde afstand te nemen van de onderste plekken. Beide teams waren in hun sterkste opstelling verschenen waardoor een spannende wedstrijd in het verschiet lag.

De beide kopmannen werden aan elkaar gekoppeld. Zowel Andrey Kalmakov als Erno Prosman kwamen niet tot bijzondere kansen: remise. Ook de partij die Yuen Wong tegen Friso Fennema speelde werd vooral gekenmerkt door onderhuidse spanningen en eindigde onbeslist. Het bord van Marino Barkel stond wel in brand. Na een combinatieve afwikkeling leek Teun van de Krol goede winstkansen te hebben, maar Barkel hield zich nog net staande. Er waren verder ook remises voor Herman Hilberink (goede aanvalspartij tegen Richard Mooser) en Peter Hoopman (kreeg wel voordeel tegen Bjorn Winkel, maar niet genoeg).

Dat de eerste beslissing aan het bord van Jan van Dijk viel was niet zo verrassend, maar de richting waar deze uitslag opviel was zeker verrassend. Van Dijk provoceerde weer lustig maar Erik Hoogendoorn speelde positioneel sterk tegen. De Goudse speler combineerde ten koste van een schijf richting de vijandelijke damlijn en de dagen van Van Dijk leken geteld. Hoogendoorn stapelde vervolgens fout op fout: eerst verloor hij door onnauwkeurig manouevreren een tweede schijf waarna hij vervolgens zijn dam liet afnemen.

De Westerhaarders waren dus op voorsprong gekomen en het was alle hens aan dek om deze voorsprong vast te houden. Zo had Gerbrand Hessing na een aparte opening behoorlijk positioneel nadeel gekregen en moest hij alle registers opentrekken om zich de sterke Sven Winkel van het lijf te houden. Ondanks tijdnood lukte dat heel redelijk: remise. Ook remise was er voor Gil Salomé en Daaf Kasse, die elkaar in een strategische partij geen duimbreed toegaven.

Zowel Odin Mol als het team kwamen vervolgens heel goed weg. Na de opening had Mol gering nadeel opgelopen tegen Ben Provoost maar dit leek geen beletsel om de partij remise te houden. Na een lichtzinnige ruil van Mol wist Provoost echter schijfwinst af te dwingen. Het moddergooien van Mol werd echter beloond: Provoost miste een duidelijke winst en werd vervolgens tactisch verrast: remise. 10-8 en dus was er nog een punt nodig voor de zege. Het werden er zelfs twee. Bert Aalberts wist na een rustige opening gunstig klassiek op het bord te krijgen tegen de taaie André Venema. In dit klassiekje ging Venema de fout in waarna Aalberts schijf- en partijwinst afdwong.

Met 12-8 kreeg de bepaald niet overtuigende overwinning nog een comfortabel karakter. Al met al een zeer belangrijke zege waarmee WvM zich nu op een gedeeld vijfde plaats terugvindt met vier andere ploegen. Daarmee kan er omhoog gekeken worden, al zullen de verrichtingen van de onderste ploegen voorlopig ook nog in de gaten gehouden worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier