Dorpsraden Twenterand voor nieuw zwembad, maar tegen huidig plan.

0
2383

De dorpsraden van Vriezenveen, Vroomshoop – Geerdijk, Den Ham, Westerhaar en Bruinehaar zijn gezamenlijk nog steeds tegen het huidige plan voor een nieuw zwembad.
“Het huidige plan is eenvoudigweg niet goed financieel onderbouwd” zegt Willy Davina van dorpsraad Vriezenveen. Het gesprek van vrijdag 5 juni jl. met fractievoorzitters Elzinga van GBT en Smelt van de CU heeft bij alle dorpsraden niet tot opheldering geleid. “Er is veel gepraat, maar te weinig gezegd over de essentiële vraagstukken” aldus Jeroen Haan – voorzitter van de Dorpsraad Vroomshoop – Geerdijk – “en er werd van alles bijgehaald om ons als dorpsraden te overtuigen van hun ideeën, terwijl het plan in essentie gewoon niet klopt.”

Weerstand binnen geheel Twenterand

De dorpsraden zijn het er gezamenlijk over eens dat het plan zoals het er nu ligt niet uitgevoerd dient te worden. Zoals Erik Pezij van dorpsraad Vriezenveen toelicht: “Doordat het huidige plan niet goed doordacht is én te veel aannames bevat, is er ook vanuit Vriezenveen weerstand. We zijn heel duidelijk voor een nieuw zwembad, maar tegen de manier waarop het nu onder tijdsdruk gerealiseerd moet worden.”

Fractieleiders willen geen burgerpeiling

Doe eens (stel de vraag eens): Nieuw zwembad? – JA of NEE” opperde fractievoorzitter Smelt van CU tijdens een interview over het zwembadplan op 28 mei jl. bij DeltaTV. Herman Klomp, penningmeester van Den Ham Doet: “We hebben tijdens ons overleg met de fractievoorzitters voorgesteld om juist te doen wat Smelt al eerder zei: Stel de vraag eens: Wat is de mening van de inwoners van Twenterand over het huidige plan? Er is met de discussie over de koopzondagen al eerder een burgerpeiling gehouden. We hebben voorgesteld om dit nu weer te doen. Dit kan snel en kost weinig geld. Helaas was dit onbespreekbaar. We houden als dorpsraden de mogelijkheid open een burgerpeiling te houden onder de inwoners van Twenterand. Natuurlijk staan we open voor overleg met de wethouder om tot duidelijkheid te komen, en we willen graag over de inhoud van het huidige plan in gesprek. En ja, we willen allemaal een nieuw zwembad waar we trots op kunnen zijn, maar dan moet het gehele plan wel goed staan, zodat we niet over 4 jaar het zuur krijgen als inwoners van Twenterand.”

Exploitatie van ruim 1 miljoen jaarlijks

Marcus Elzinga bevestigde onder andere tijdens het DeltaTV interview dat “de jaarlijkse exploitatiekosten boven een miljoen euro per jaar liggen” bij het nieuwe plan. Henk Jansen, voorzitter van Den Ham Doet vertelt: “Tijdens ons gesprek met fractievoorzitters Smelt en Elzinga werd er plotseling gedraaid met woorden en cijfers: het nieuwe plan zou ons nog maar 645.000 EUR per jaar kosten, want de rest komt uit andere potjes. Als de baten van €400.000 per jaar onvoldoende betrouwbaar in dit plan worden meegenomen, kan een jaar te weinig zon zomaar een OZB-verhoging teweeg brengen, terwijl we net in 2019 een OZB-verhoging van 25% hebben gehad.”

Inwonersparticipatie hoog in het vaandel

Op maandag 8 juni hebben de dorpsraden het gesprek met de fractieleiders d.d. 5 juni jl. gezamenlijk geëvalueerd. De conclusies en bevindingen staan hierboven benoemd. Alle dorpsraden staan hier 100% achter. Als dorpsraden willen we ons hard maken voor een goed plan, en hierin serieus genomen worden. Ja, inwonersparticipatie is een belangrijk onderdeel van het “Coalitieakkoord 2018/2022” – tot het blijkbaar even niet uitkomt? Wij gaan als dorpsraden graag weer in gesprek over een breed gedragen plan, zodat we allemaal over een tijd kunnen zeggen: ”blij dat we samen met de gemeente een goede oplossing hebben gevonden.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier