Beste techniek toegepast bij vervangen riolering Hoofdweg

0
1814
Foto: Chris Huisman

De techniek die wordt toegepast bij het vervangen van de riolering in de Hoofdweg in Westerhaar, is in dit geval de meest (kosten)efficiënte techniek. Dat blijkt uit antwoorden van B&W op vragen die PVV-Twenterand hierover stelde nadat er vanuit het dorp klachten kwamen over langdurige hinder als gevolg van de werkzaamheden.
unknown

Nadat PVV-leden in de Tubantia een artikel hadden gelezen over bedrijven die met een bepaalde techniek (relinen) oude riolen heel snel kunnen vernieuwen, wilde de partij onder meer weten of het college bekend was met die techniek en waarom die niet in Westerhaar werd toegepast. Uit de antwoorden blijkt dat het college bekend is met deze techniek en dat de techniek vanaf 2006 ook wel in de gemeente Twenterand is toegepast. Ook bij de aanbesteding van de werkzaamheden in Westerhaar heeft één van de bedrijven die deze techniek toepast meegedongen naar de opdracht. De opdracht is niet aan het bedrijf gegund omdat relinen in dit geval niet de meest geschikte techniek bleek. Relinen wordt namelijk vooral toegepast bij projecten waarbij de bovengrond en/of de ligging van de riolering niet hoeft te worden aangepast. In Westerhaar wordt het gemengde stelsel, waarbij rioolwater en regenwater door dezelfde buis worden gevoerd, vervangen door een apart vuilwaterriool én een regenwaterriool. Omdat er een extra buis de grond in moet, is het noodzakelijk om graafwerk te verrichten. Dat maakt de techniek van het relinen hier niet kostenefficiënt.

Overigens is het waarschijnlijk dat in een ander deel van Westerhaar de techniek van het relinen wel wordt ingezet. Bij de aanleg van de riolering bij de renovatie of nieuwbouw van De Oale Bouw is de gemeente van plan voor een gedeelte deze techniek toe te passen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier