Zorgvuldige afweging koopzondag per kern

0
1265

Nu de eenmalige proef koopzondag op 23 december aanstaande een feit is, heeft GemeenteBelangen Twenterand mede het initiatief genomen om de evaluatie van deze proef en een eventueel vervolg van de koopzondag(en) in Twenterand zorgvuldig te laten afwegen. Met als doel: maatwerk per kern.

Door het aangenomen voorstel, ingediend samen met CU, CDA, SGP, VVD en gesteund door Pvda/GroenLinks,  komt er per kern de mogelijkheid om koopzondagen wel of niet in te voeren. Maar eerst zal er een burgerpeiling gehouden worden om in beeld te krijgen wat er leeft in de samenleving ten aanzien van dit onderwerp. Het gaat hierbij niet alleen om ‘”voor” of “tegen”, maar ook om meer informatie te verzamelen.

Met deze gegevens kan de winkeliersvereniging per kern het initiatief nemen in gesprek te gaan met de plaatselijke dorpsraad of plaatselijk belang en een afvaardiging van de plaatselijke kerken en zo elkaars standpunten bespreken. Onderwerpen als leefbaarheid en economische belangen komen hierbij aan de orde.

Bij eventuele invoering van koopzondagen in een kern, kunnen tevens afspraken gemaakt worden over hoe vaak per jaar, welke openingstijden gehanteerd worden en welke winkeliers gaan deelnemen en welke niet. Een aanvraag voor vrijstelling voor koopzondagen, tot stand gekomen in gezamenlijke overeenstemming, is een verantwoordelijkheid van de winkeliersvereniging per kern. Dit volgens het beproefde ‘Raalter model’.

GBT is van mening dat op deze manier de belangen van  winkeliers, personeel, de inwoners die winkelen willen en de mensen die de zondagsrust naleven, zorgvuldig per kern kan worden afgewogen. Wethouder Bart- Jan Harmsen deelde mee aan de slag te kunnen met dit voorstel, mits de juridische kaders kloppen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier