Zeer goede afvalscheiding in Twenterand

4
1065

Inwoners van de gemeente Twenterand scheiden hun afval zeer goed. Maar liefst 67% van de herbruikbare afvalsoorten wordt apart gehouden van het restafval. Dit blijkt uit de Grondstoffenmonitor 2012. Deze jaarlijkse rapportage van ROVA bevat alle resultaten op afvalgebied. Wethouder Engberts ziet dit resultaat als impuls: “Het is een uitstekend resultaat dat aangeeft dat we het al goed doen, maar ook dat we door moeten gaan op de ingeslagen weg van afvalscheiding.” Daarmee refereert de wethouder aan de raadsdebatten van volgende week waar ‘Omgekeerd inzamelen’ op de agenda staat.

Introductie scheiding

 

Voor de gemeente is de grondstoffenmonitor de graadmeter voor het huidige afvalbeleid en inspiratie voor het beleid voor de komende jaren. De nadruk ligt steeds meer op impulsen om alle herbruikbare grondstoffen uit de grijze container te krijgen. “Op dat gebeid hebben we natuurlijk ook de naam van Twenterand hoog te houden, want al jarenlang scoren we met hergebruik ruim hoger dan het gemiddelde percentage van de Rova-gemeenten die Diftar gebruiken,” aldus de wethouder.

Opvallende resultaten
Uit de grondstoffenmonitor blijkt dat inwoners van de gemeente Twenterand hun afval goed scheiden. 67% van de totale afvalhoeveelheid wordt gescheiden. Dit ligt boven de landelijke doelstelling van 65% in 2015. Dit is zeer positief, want het wordt hergebruikt als grondstof voor nieuwe producten. Uit de grondstoffenmonitor blijkt dat er desondanks nog veel herbruikbaar materiaal in het restafval zit en dus in de verbrandingsinstallatie eindigt. Vooral oud papier (22%), gft-afval (29%) en plastic verpakkingen (5%) maken nog ongeveer de helft uit van het restafval. “Terwijl dit stuk voor stuk grondstoffen zijn die uitstekend hergebruikt kunnen worden,” aldus Engberts.

Beloning voor inwoners
Niet alleen het milieu is gebaat bij betere afvalscheiding. Het is ook merkbaar in de portemonnee. Hoe meer afval wordt gescheiden, hoe minder ledigingen van de restafvalcontainers er nodig zijn. Zo worden inwoners beloond voor het goed scheiden van afval.

Afval = grondstof
De gemeente Twenterand streeft er naar om alle herbruikbare materialen uit de restafvalcontainer te krijgen. Op weg naar een samenleving waar afval grondstof wordt en waarbij zoveel mogelijk afval wordt gescheiden! Om dit te bereiken heeft het college aan de gemeenteraad voorgesteld in 2014 omgekeerd te gaan inzamelen. Dit is een nieuwe manier van inzamelen, waarbij de inwoners worden gestimuleerd om grondstoffen als GFT, papier en kunststof meer gescheiden aan te bieden. Deze stoffen worden uiteindelijk aan huis opgehaald tegen nultarief. Het restafval moet zelf worden weggebracht.

4 REACTIES

  1. De grootste fout wordt gemaakt bij het omgekeerd inzamelen. Als dit wordt doorgevoerd voorzie ik grote ellende. Het restafval wordt gedumpt. Idioot plan!!!

  2. Waarom dumpen? Er komt een ondergrondse container per 100 huishoudens.Dan kun het net zo gemakkelijk daar naar toe brengen.

  3. Waarom dumpen? Er komt een ondergrondse container per 100 huishoudens.Dan kun het net zo gemakkelijk daar naar toe brengen.

  4. @wim
    Waarom denk jij dat dit voorstel er komt?
    Papier inzamelen kost de gemeente niets, doen de verenigingen al. Dus voordeel gemeente?.
    Kunststof en gft worden tot nu toe ook gratis opgehaald. DUIDELIJK tot nu toe.
    Dus de volgende stap, hiervoor moet straks betaald worden, terwijl het restafval dan naar een centraal depot gebracht moet worden. DAT IS HET VOORDEEL.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier