Woningstichting denkt na over `koop`

0
726

Twenterand - De woningstichting Vriezenveen-Westerhaar overweegt of ze ook koopwoningen, en dan met name koopappartementen, gaat bouwen. “Tot nu toe heeft de woningstichting nog geen koopwoning gebouwd”, aldus directeur P. Zuithof.

De discussie of de woningstichting `de kopersmarkt op gaat`, moet binnen het bestuur van de woningstichting nog worden afgerond, maar Zuithof vindt dat er in elk geval over nagedacht moet worden. Hij ziet in Vriezenveen een ontwikkeling waar hij vraagtekens bij zet. De huurappartementen die de woningstichting bouwt, gaan min of meer als zoete broodjes weg, maar in veel gevallen naar mensen die hun eigen huis verkocht hebben, vervolgens een `leuk saldo` op de bank hebben staan en dan een betrekkelijk goedkoop appartement huren. “Je kunt je afvragen of het onze maatschappelijke opdracht is om voor deze categorie huurappartementen te bouwen”, aldus Zuithof.

Hij geeft als voorbeeld het appartementencomplex De Diagonaal aan de Garvesingel dat 27 maart wordt opgeleverd. Het complex is gebouwd door aannemersbedrijf Bramer en de woningstichting doet de exploitatie. Alle 24 appartementen zijn al verhuurd.

Toch is, aldus Zuithof, voor de eigenlijke doelgroep (mensen die een huurappartement willen zonder een `leuk saldo` op de bank na verkoop van hun huis) het verzadigingspunt in Vriezenveen zo ongeveer bereikt. “Ik denk niet, dat we nog veel méér moeten bouwen voor de reguliere huurappartementenmarkt “, zegt Zuithof.

Tegelijkertijd constateert hij, dat er bij mensen met een wat ruimere beurs vraag is naar appartementen met kwaliteit. Die vraag zal, denkt hij, met de toenemende vergrijzing alleen maar toenemen.

Daarom heeft de woningstichting, aldus de directeur, het punt bereikt dat ze gaat nadenken over de vraag of ze behalve huurwoningen ook koopwoningen moet gaan bouwen. Tal van andere woningstichtingen in het land (Beter Wonen in Almelo bijvoorbeeld) doen dat al lang. Het kan voor een woningstichting ook financieel aantrekkelijk zijn, aldus Zuithof. “Er is een winstpotentieel, maar van de andere kant is er ook een verkooprisico. Want je moet die woningen natuurlijk wel verkopen en er niet mee blijven zitten.” Als de woningstichting de kopersmarkt op gaat, zal dat zeker niet betekenen dat de woningstichting `dé grote ontwikkelaar van particuliere luxe appartementen in Vriezenveen gaat worden`, aldus Zuithof. Een complex als de dertien luxe appartementen die gebouwd zullen worden aan de Bouwmeesterstraat, zal de woningstichting niet voor haar rekening nemen. Bij de ontwikkeling van de koopsector denkt Zuithof zeker ook aan de `starters`. Dat was ook de bedoeling bij een ander complex aan de Garvesingel. Daar waren aanvankelijk acht appartementen bedoeld als koopwoningen voor starters. Maar bij de ontwikkeling van dat plan, klopte Trivium Meulenbelt bij de woningstichting aan met de vraag of dat geen aangepaste zorgwoningen konden worden. Samen met acht andere appartementen is dat inderdaad gebeurd. Dat complex aan de Garvesingel wordt in april opgeleverd. (Tubantia)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier