Woninginbraak

0
1079

De laatste tijd komen er bij de politie (wijkagent) regelmatig meldingen binnen van inbraken/insluipingen in woningen. De methode die men vaak toepast is het zogenaamde, ‘flipperen’ (met een stuk plastic de dagschoot wegduwen) of ‘hengelen’ (de deur openen door te hengelen met een kleerhanger o.i.d. via de brievenbus) komen voor. Zelf kunt u er met verschillende maatregelen voor zorgen dat inbreken in uw woning niet makkelijk is. Een advies is oa om deuren etc op het nachtslot te doen.

Bel altijd 112 als u in de buurt iets verdachts ziet. Noteer het kenteken van de verdachte auto of het signalement van de verdachte persoon. Geef dit door aan de politie. Blijf rustig. Neem geen risico’s! Meld uw naam, uw woonplaats, het adres en wat er precies aan de hand is.

Aanvullende preventie tips:
• Zorg voor goed hang- en sluitwerk op uw ramen en deuren.Kijk op de website van het Politiekeurmerk Veilig Wonen® voor advies.www.politiekeurmerk.nl
• Doe uw voordeur en uw achterdeur altijd op slot. Draai de sleutel minimaal één keer om. Zo kunnen inbrekers uw deur niet met een stukje plastic openmaken. Haal de sleutel altijd uit het slot. Hiermee voorkomt u dat een inbreker met een handigheidje de sleutel aan de binnenkant kan bedienen.
• Zorg dat inbrekers zich bij uw huis niet kunnen verstoppen. Snoei struiken of haal ze weg. Plaats buitenlampen.
• Laat geen ladders in de tuin liggen. En ook geen andere dingen die een inbreker als opstap kan gebruiken.
• Hang geen adres aan uw sleutelbos. Want als u een sleutelbos met uw adres verliest, kan iedereen uw huis in.
• Leg uw huissleutel nooit op een geheime plek buiten uw huis. Bijvoor¬beeld onder een bloempot. Inbrekers kunnen gemakkelijk bedenken waar u uw sleutel verstopt.
• Zorg dat je geld, sieraden of andere dure spullen vanaf buiten niet kunt zien. Leg ze het liefst in een kluis.
• Heeft u waardevolle spullen in huis of woont u afgelegen? Denk dan eens aan een alarmsysteem of een kluis.
• Komt u een paar dagen niet thuis, of langer? Vraag dan uw buren, uw familie of vrienden om de post op te ruimen. Zorg dat uw huis eruitziet alsof er iemand thuis is. Gebruik een tijdschakelaar voor uw verlichting.
• Zeg niet op uw voicemail dat u niet thuis bent. En schrijf niet op Face¬book dat u bijvoorbeeld met vakantie bent. En natuurlijk ook niet op Twitter of andere sociale media.

Is er toch bij u ingebroken? Doe altijd aangifte!Doe altijd aangifte als er bij u is ingebroken! De politie kan de daders en uw gestolen spullen alleen opsporen als u aangifte doet. Maak een afspraak via telefoonnummer 0900 – 8844 voor het doen van aangifte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier