Witte van Moort wint topduel tegen Apeldoorn

0
637

logo-WvM.jpgAfgelopen zaterdag 29 oktober stond in Apeldoorn het topduel tussen Damclub Witte van Moort en Apeldoorn op het programma. De verliezer zou de aansluiting met koploper VBI Huissen verliezen en de kampioensambities voorlopig terug in de ijskast kunnen zetten.
Om deze redenen reisde Witte van Moort dan ook op bijna volle oorlogssterkte af naar Apeldoorn. Alleen Gil Salomé moest de wedstrijd aan zich voorbij laten gaan. Voor hem in de plaats kwam niemand minder dan wereldkampioen Alexander Schwarzman.
Bij aankomst bleek thuisclub Apeldoorn niet over hun topper, oud-wereldkampioen Alexei Tsjizjow, te kunnen beschikken en na het zien van beide opstellingen moest een overwinning voor de Westerhaarders dan ook mogelijk zijn.

Introductie scheiding

De eerste punten richting die overwinning werden binnen gehaald door Marino Barkel en Mark Podolski, die allebei in toom werden gehouden door hun tegenstanders Hendrik van der Zee een Kees Thijssen.
Niet veel later kreeg Witte van Moort een klap te voorduren doordat nieuwkomer Frerik Andriessen een schijf moest inleveren tegen Hein Meijer. Deze schijfwinst werd niet veel later omgezet in partijwinst, waardoor Apeldoorn op voorsprong kwam.
Dit was echter niet van lange duur, want na een logische remise tussen de topspelers Andrei Tolchikov en Alexander Presman, was het een van de grootmeesters in Westerhaarse dienst die de gelijkmaker op het scorebord wist te zetten. De Hoogland-aanval van Joost Hooijberg werd door Andrej Kalmakov vakkundig de vernieling ingespeeld, waarna het geheel met een lichte combinatie werd afgemaakt.
Nadat zowel Edwin Twiest als Martijn Rentmeester remise hadden gespeeld, waren er nog 3 partijen gaande waarin aan alle borden de Westerhaarders aan de goede kant zaten. Zaten, want doordat Thomy Mbongo een schijf wilde recht zetten, terwijl hij een ander wilde spelen, moest hij van zijn tegenstander de eerst aangeraakte schijf spelen waardoor de kansen volledig omdraaiden. Gelukkig voor Mbongo en Westerhaar bleef de schade beperkt en kon hij naar remise afwikkelen.
Toen ook Ben Provoost remise overeenkwam met Evgeni Watoetin, waar hij in tijdnood waarschijnlijk de winst heeft gemist, waren alle ogen gericht op wereldkampioen Alexander Schwarzman.
Lange tijd wist hij niets te bereiken tegen oud-NK-finalist Bas Messemaker, maar nadat deze onnodig de complicaties opzocht kwamen de eerste kansen voor de wereldkampioen. Messemaker verdedigde zich echter fenomenaal en met kunst- en vliegwerk leek hij als nog Apeldoorn een punt te gaan bezorgen. Alexander Schwarzman liet zich echter niet kennen en vlocht een aantal geniepigheden in de stand, waarvan een Messemaker fataal werd, waardoor de wereldkampioen Witte van Moort alsnog de overwinning en de aansluiting met VBI Huissen bezorgde!
Over twee weken staat wederom een topduel op het programma. Die keer mag Witte van Moort het opnemen tegen landskampioen Volendam. Als ook deze wedstrijd gewonnen wordt stellen de Westerhaarders zich nadrukkelijk kandidaat voor het kampioenschap.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier