Witte van Moort verovert brons in Nationaal bekertoernooi

0
643

logo-WvM.jpgWitte van Moort verovert brons in Nationaal bekertoernooi

De dammers van Witte van Moort hebben de bekerwinst van vorig jaar niet weten te prolongeren.
Op zaterdag 11 juni werd de kwartfinale nog wel overleefd, maar in een zinderende halve finale bleek de latere winnaar VBI Huissen te sterk in de barrage. De troostfinale werd vervolgens nog wel gewonnen van Orfam Telecom Twente, zodat een 3e plaats restte.
Evenals een week geleden mocht het viertal (Gil Salomé – Martijn Rentmeester – Marino Barkel – Gerbrand Hessing) aantreden tegen Denk en Zet Hardinxveld- Giessendam.
Ditmaal was dat echter niet in de poule, maar in de kwartfinale en dus moest het team er meteen staan. Dat gebeurde ook, want ook nu werd weer met 6-2 gewonnen.

Introductie scheiding

De eerste die twee punten binnenhaalde was Marino Barkel, die het centrum van Peter de Hek met succes omsingelde. Gerbrand Hessing verdubbelde de score door in een week tijd voor de tweede keer te winnen van Mijndert Verkaik. Martijn Rentmeester zorgde vervolgens voor de beslissende treffer door remise overeen te komen met Peter Hartog. Gil Salomé bepaalde vervolgens de eindstand op 6-2 doordat hij Wim Kalis nog naar remise liet ontsnappen na een sterke partij gespeeld te hebben.
Na de kwartfinale werd vervolgens opnieuw geloot en het lot koppelde ons aan VBI Huissen dat was komen opdagen met WK-deelnemers Alexander Baljakin en Pim Meurs. Wvm’s strategie was er dan ook op gebaseerd om deze toppers af te stoppen en de andere twee spelers onder druk te zetten. Dat lukte in eerste instantie aardig, want zowel Marino Barkel als Martijn Rentmeester, die op bord drie en vier waren geplaatst, voelden hun tegenstanders behoorlijk aan de tand. Geert van Aalten, de tegenstander van Barkel, hield zich echter nog net staande, maar Peter Hoogteijling kwam niet meer onder de verwoestende aanval van Martijn Rentmeester uit en moest capituleren. De strategie leek goed uit te gaan pakken en een stunt hing in de lucht, want Gil Salomé hield Pim Meurs op remise, waarna het woord was aan teamcaptain Gerbrand Hessing. Lange tijd had hij geen problemen tegen Nederlands kampioen Alexander Baljakin, maar naar het einde toe kreeg Baljakin toch wat kansjes. Desondanks was het nog steeds remise en Hessing miste zelfs remise in één zet, maar nadat hij deze onder druk van de klok niet vond was het Baljakin die uiteindelijk toch aan het langste eind trok en hierdoor de stand weer in evenwicht bracht. Een sneldambarrage moest vervolgens de beslissing brengen. Hierin won Baljakin opnieuw van Hessing, terwijl de rest niet verder kwam dan remise, waardoor VBI Huissen zich voor de finale wist te plaatsen en er voor Witte van Moort slechts een troostfinale restte.
In deze troostfinale was Orfam Telecom Twente de tegenstander. Duidelijk aangeslagen kwam Gerbrand Hessing na een paar minuten spelen al een schijf achter tegen grootmeester Vadim Virny. Hessing wilde echter niet meteen de handdoek in de ring gooien en knokte nog wat verder. Martijn Rentmeester had ondertussen een goede stand opgebouwd tegen grootmeester Jos Stokkel. Nadat deze een onhandige zet deed, was Rentmeester er als de kippen bij om een gratis doorbraak naar dam te forceren, waarna Stokkel zich gewonnen gaf. Zodoende kwam Witte van Moort toch nog op voorsprong, maar lang konden ze er niet van genieten, want uiteindelijk moest Hessing zich toch gewonnen geven tegen Virny. Nadat Marino Barkel en Gil Salomé remise waren overeengekomen met hun tegenstanders, mocht er dus wederom gesneldamd worden. Hierin werd Marino Barkel matchwinner door Rik Keurentjes te verslaan, terwijl de overige partijen in een puntendeling eindigden. Zodoende werd de dag toch nog een beetje positief afgesloten met een mooie 3e plaats.
Voor het nieuwe seizoen heeft Witte van Moort zich versterkt met de Wit-Russische meester Andrey Tolchikov. De pas 21-jarige Tolchikov werd in 2008 en 2009 wereldkampioen bij de junioren en staat momenteel 21e op de wereldranglijst. Een welkome versterking voor Witte van Moort dat komend seizoen weer een gooi wil doen naar de landstitel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier