Wijzigingen in afvalbeleid Twenterand

0
685

Wijzigingen in afvalbeleid Twenterand

De wekelijkse zomerroute voor het ophalen van groente-, fruit- en tuinafval wordt dit jaar afgeschaft. Er komt een voorstel om blik, kunststof, drankenkartons, elektrische apparaten en textiel huis-aan-huis in te zamelen en worden ondergrondse glascontainers geplaatst. Het voorstel om de gescheiden luierinzameling te stoppen, is voorlopig van de baan. In Twenterand gaat het een en ander veranderen rond de inzameling van afval.

De gemeenteraad heeft wel een aantal aanvullende voorwaarden gesteld. Zo moet er een onderzoek komen naar het privatiseren dan wel afstoten van het afvalbrengpunt, in combinatie met het invoeren van milieupassen als toegangsbewijs voor onder meer dat afvalbrengpunt. Die resultaten moeten voor 1 september aan de gemeenteraad worden overlegd.

Het voorstel was afkomstig van coalitiepartijen CDA en Gemeentebelangen Twenterand (GBT) en alle partijen hebben er mee ingestemd.(Tubantia)

Introductie scheiding

De huidige inzamelaars van oud papier wordt door de gemeente een contract verleend voor hun inzamelgebied. Om de inzameling van oud papier verder te verbeteren, worden clubs en verenigingen door de gemeente uitgenodigd om zich hiervoor in te schrijven. Organisaties kunnen vervolgens zelf zakendoen met een papierverwerker naar keuze. Ook hierin is de gemeenteraad eensgezind.

De gemeenteraad wil dat de huidige wijze van gescheiden inzamelen van luier- en incontinentiematerialen voorlopig wordt gehandhaafd. Die materialen moeten dan wel zo snel mogelijk worden verwerkt tot restafval. Dat zou een kostenbesparing opleveren. Het college van burgemeester en wethouders in Twenterand ontraadde dit amendement (aanpassing van het collegevoorstel), maar dankzij de steun van ChristenUnie, SGP, Fractie Boerkamp en CDA was een meerderheid van de raad voor.

Op initiatief van de ChristenUnie verzoekt de gemeenteraad het college verder om een beroep te doen op het kabinet om al het mogelijke te doen om uitbreiding van het statiegeldsysteem met plastic flesjes en blikjes mogelijk te maken.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier