Wethouder haalt bakzeil met `blauwe bakken` – ANALYSE

0
667

Een paar weken geleden kwam de milieu-wethouder volkomen onverwacht met zijn plan om elk huishouden in Twenterand een blauwe container te geven voor het oudpapier. Eén keer in de vier weken zou die bak geleegd worden, en daarmee zou de inzameling door 22 verenigingen, kerken, scholen en andere instellingen die nu het papier ophalen, overbodig worden.

container_101_01Lambers had zijn plan in het college van B en W besproken en blijkbaar had hij er de handen voor op elkaar gekregen. Want onderzoek door de overkoepelende organisatie Rova had uitgewezen dat het nieuwe systeem voor de gemeente op jaarbasis 80.000 euro goedkoper zou zijn dan het huidige stelsel, waarbij de verenigingen er geld voor krijgen..

Het resultaat was voorspelbaar: behalve verbazing ook afwijzing. Dat bleek het duidelijkst vorige week woensdag op een informatieavond voor de verenigingen in zaal Zandwijk. Met circa 180 man waren de verenigingen ruim vertegenwoordigd, en de afwijzing van het plan was massaal. Dat leidde ertoe dat de wethouder vorige week vrijdagmorgen de krant belde met de mededeling dat hij het voorstel `iedereen aan de blauwe bak` introk. Hij kwam met een nieuw voorstel, waarbij de mensen de keus krijgen tussen een blauwe bak of het oudpapier op de oude manier aan straat zetten voor een vereniging die het ophaalt.

Dat was een opmerkelijke manier van doen van de bestuurder. Want normaal is dat een wethouder een voorstel eerst bespreekt in het college van B en W, zoals Lambers dat ook met zijn oorspronkelijke voorstel had gedaan.

Zijn nieuwe voorstel moet Lambers komende dinsdag nog in het college bespreken. Dit keer bezorgde Lambers zijn medecollegeleden dus een verrassing.

Met het voorstel `iedereen aan de blauwe bak` lijkt het college zich toch wat verkeken te hebben op de Twenterandse situatie. Het was ook wonderlijk waarom het college met het plan kwam. De verenigingen hebben er `een leuk zakcentje` aan en klachten over het ophalen van het oudpapier door de verenigingen waren er niet.

Lambers zei bij de introductie van het oorspronkelijke voorstel, dat het voor de mensen toch wel fijn moest zijn dat ze het oudpapier in de blauwe bak konden deponeren en het niet meer in de schuur of berging in dozen of plastic zakken hoefden te bewaren tot een vereniging langskomt.

Maar de werkelijkheid zal waarschijnlijk zijn, dat de meeste mensen het graag in de schuur zetten tot een vereniging langskomt, omdat ze weten dat zo`n vereniging wat extra dingen kan doen met het geld dat het opbrengt.

Wat dat betreft was een paar weken geleden de reactie van Gerrit Kleinjan van de muziekvereniging Juliana in Den Ham heel tekenend. Juliana is de vereniging in Twenterand die het meeste oudpapier ophaalt en daar jaarlijks circa 19.000 euro (de garantieprijs voor oudpapier) voor krijgt. “Als onze opbrengsten van het oudpapier wegvallen, moeten we andere acties starten om inkomsten te genereren. Bijvoorbeeld de huis-aan-huis-verkoop van één of ander product”, aldus Kleinjan. Hij rekende – en waarschijnlijk terecht – zozeer op de gemeenschapszin van de Hammenaren, dat hij kon zeggen dat de `blauwe bak` helemaal niet goedkoper voor de mensen is, omdat ze in dat geval wel `één of ander product` zouden kopen waarmee de vereniging langs de deur zou gaan. (Tubantia)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier