Wethouder Bert Lambers stapt op

0
1591

Twenterand- Wethouder B. Lambers gooit per direct handdoek in de ring. De bestuurder die namens de ChristenUnie in het college van B en W zat, heeft – zegt hij – de afgelopen jaren meermalen `levensbedreigingen en beschuldigingen` ontvangen.
 

lambers_198

Allemaal anoniem en dus niet traceerbaar. Bovendien ervaart hij het als een grote druk, dat burgers tegenwoordig alle mogelijkheden tot inspraak krijgen en dat vervolgens `de gemeenteraad dat aangrijpt om collegeleden onder vuur te nemen.`

Er is, aldus Lambers, niet één reden waarom hij zijn besluit tot aftreden heeft genomen, het is opeenstapeling van redenen. Het heeft mede van doen met alle commotie die er geweest is rond het oudpapier, maar ook `de Horstweg speelde heel erg mee`. Lambers woont zelf aan de Horstweg en al een paar jaar inmiddels sleept de kwestie over verkeersmaatregelen daar. De circa acht bewoners willen geen verkeersdrempels, met name de pc-school Rehoboth (om de hoek aan de Buitenlandweg) wil dat wél. Lambers beschuldigde gisteren in een toelichting op zijn besluit de school ervan, dat ze `achter de schermen` niet zuiver heeft geopereerd. Zoals er zich volgens de wethouder zoveel `achter de schermen` heeft afgespeeld de laatste tijd. Hij wil daar niet nader op ingaan. Verleden week verklaarde Lambers, dat hij ook een boekje open zou doen over de sfeer en de samenwerking in het college van B en W als hij aftreden. Nu hij is afgetreden, wil hij daar echter niets over zeggen. ” Ik heb mij verleden week niet gerealiseerd, dat ik dan zou moeten praten over vertrouwelijke gesprekken en over vertrouwelijke onderwerpen. Dat wil ik niet en dat kan ik niet.”

Op de vraag of het niet beter was geweest, dat hij als wethouder van verkeer het onderwerp Horstweg had overgedragen aan een collega-wethouder, zegt hij: “Dat heb ik niet gewild. Ik zat altijd objectief aan tafel. Ik heb al het mogelijke gedaan om tot een oplossing te komen. Maar er staan twee partijen (bewoners en Rehobothschool, red.) tegenover elkaar. Het werd onmogelijk gemaakt een oplossing te zoeken.”

Lambers zegt, dat hij eigenlijk in het voorjaar al het besluit had genomen om begin 2008 als wethouder te stoppen. Hij verlangt, zegt hij, terug naar het bedrijfsleven waar hij uit komt. Hij was al een tijd bezig met een opleiding bedrijfskunde en management, en daarmee gewapend, hoopt hij op een volgende `carrierestap`. (Tubantia)


Bert Lambers is met onmiddellijke ingang opgestapt als wethouder van de gemeente Twenterand. In een brief aan het college en de raad noemt hij een viertal redenen.

“Ten eerste: de maatschappelijke teneur dat, wanneer er besluiten zijn genomen of wanneer iemand iets vraagt en het blijkt niet te kunnen, het blijkbaar daarna toegestaan is om op alle mogelijke manieren te proberen alsnog je zin te krijgen, is een zeer zorgelijke ontwikkeling. Het hoeft niet te gaan over argumenten, maar alles wat je bedenken kunt is goed en de waarheidstoets is totaal niet relevant.

Voorbeelden: Op verschillende manieren ( levens ) bedreigingen / beschuldigingen ontvangen. Insprekers die alle ruimte krijgen om onwaarheden en eigen interpretatie van zaken in het openbaar te vertolken. Dat iemand als mens beschadigd wordt is blijkbaar prima. Want dan zal ik nog wel eerder mijn zin krijgen. Ook ambtenaren hebben hiermee te maken. Ik kan en wil hier niet langer mee omgaan en het heeft me het werkplezier ontnomen.

Ten tweede. Het dualisme. Onder deze noemer krijgen mensen als hierboven omschreven alle ruimte. Luisteren naar de burger, prima, want daar gaat het om.
Maar het is verworden tot luisteren naar de burger om daar zoveel mogelijk informatie te verkrijgen om collegeleden onder vuur te nemen, ook een groot deel van de raadsleden toetsen niet op waarheid en belang van anderen die zich niet laten horen! Luisteren naar de burger, prima, want daar gaat het om. Maar het zou er toe moeten leiden dat er daarna in een constructieve samenwerking naar een oplossing gezocht zou moeten worden waar het algemeen belang ook gewogen wordt en een positief effect van uit zou gaan. Komt het nog zover? Ik ben dat vertrouwen verloren.

Ten derde: Al geruime tijd zijn er bestuurlijke spanningen die het werken in het college moeilijk maken, langzaam is ook hierdoor mijn motivatie en werkplezier afgenomen.

Ten vierde: Het werken in een meer commerciële organisatie heeft altijd mijn interesse behouden. Dat was ook de afweging, na de verkiezingen, bij de start van de nieuwe periode. Wil ik nog opnieuw beginnen of sla ik een andere weg in. Snel na het begin merkte ik aan mezelf dat de drive en de tanden in een klus zetten, niet terug kwamen. Daardoor besloot ik al dit voorjaar, om uiterlijk februari / maart 2008 te stoppen. Dan hoop ik een opleiding Bedrijfskunde en Management succesvol afgerond te hebben en de stap naar het bedrijfsleven te gaan maken. Gezien mijn leeftijd en ik hoop dat me nog vele jaren gegeven worden, lijkt het me een juiste carrièrestap.

Terugkijkend ben ik blij dat ik wethouder heb mogen zijn, ik heb er ontzettend veel van geleerd en het heeft me persoonlijk veel goede dingen gebracht. Het is ook met een goed en warm gevoel dat ik afscheid neem, want ondanks bovenstaande zijn er veel steun- en dankbetuigingen geweest, al die jaren en daar kijk ik in dankbaarheid op terug.

Dank voor het in mij gestelde vertrouwen, vooral ook naar de medewerkers, gedurende zeven jaar. Ieder die een taak vervult als bestuurder wens ik veel wijsheid en sterkte toe.

Tot zover de brief van wethouder Bert Lambers aan het college en de gemeenteraad(DeltaFM)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier