Westerhaar viert 125-jarig bestaan (artikel in De Toren)

0
1066

westerhaar_125_jaar_640x480_640Dit jaar bestaat Westerhaar-Vriezenveensewijk 125 jaar. De bewoners vieren dat met een reeks aan activiteiten en feestelijkheden die, verspreid over het jaar, plaatsvinden op het speciaal voor dit doel gehuurde terrein aan de Hoofdweg, tegenover Kulturhus De Klaampe. Op 2 januari werd hier, in het bijzijn van burgemeester Kobes, het feestjaar geopend.

Om te komen tot een mooi activiteitenprogramma is de Stichting 125 jaar Westerhaar gevormd. Voorzitster van deze stichting is Rosita van der Kruk. “Toen we anderhalf jaar geleden begonnen met plannen maken, hadden veel inwoners nog iets van `we zullen wel zien wat het wordt`. Maar gaandeweg is het ook onder hen steeds meer gaan leven en na de opening helemaal. Op onze site www.125jaarwesterhaar.nl hadden we in het begin misschien tien clicks per week, nu zijn het er honderd per dag. Mensen komen nu ook zelf met ideeën. Dat kan ook, want hoewel er al een heel programma is, kunnen we zonder probleem een activiteit aan het programma toevoegen. We hebben het feestterrein voor het hele jaar gehuurd, zodat we er te allen tijde over kunnen beschikken. Zo hebben we op woensdag 13 januari een evenement met een hondenslee en iglohutten ingelast omdat we vonden dat we moesten profiteren van de aanwezige sneeuw. Ruim vierhonderd kinderen en ouders hebben daar heel veel plezier aan beleefd”.

En er volgt nog veel meer. Op zaterdag 27 maart is er voor de kinderen een palmpaasoptocht door het dorp en op het feestterrein kunnen ze allerlei spellen met eieren doen. Op Koninginnedag wordt in samenwerking met diverse sportverenigingen en de Oranjevereniging een soort zeskamp op het feestterrein georganiseerd. “Daar mag iedereen aan meedoen, met de buurt, familie en vrienden, een vereniging. Hen wacht dan een serie ludieke sporten, misschien wel `skippy-voetbal` of levend dammen. Zo verzinnen alle deelnemende verenigingen iets leuks. Ook is er dan live muziek”. Van 10 tot en met 29 mei houdt de Vogelwerkgroep Engbertsdijksvenen een fototentoonstelling. Door de groep gemaakte foto`s worden dan tentoongesteld bij galerie Jenny Dekker. De groep geeft ook rondleidingen door de Engbertsdijksvenen zodat de vogels die op de tentoonstelling te zien zijn ook in de natuur kunnen worden bekeken. Eind mei wordt de Westerhaarse Ballooning georganiseerd. Rosita: “Dan gaan er, als het weer het toelaat, minimaal tien ballonnen de lucht in. Ook is er een inloopballon. De mensen mogen binnenin de gedeeltelijk opgeblazen ballon rondkijken terwijl wordt uitgelegd hoe het oplaten van en varen met een ballon in zijn werk gaat. Uiteraard is dat een afgekeurde ballon waarmee niet wordt gevaren”. Rond de ballooning zijn er diverse randactiviteiten.

Feestweken

Van 4 tot 20 juni zijn de feestweken, praktisch elke dag is er dan wel iets te doen op het feestterrein. Op vrijdagavond 4 juni worden de feestweken geopend met een lasershow en livemuziek. De jeugd maakt op school vaandels die ze op vrijdag rond het feestterrein plaatsen. Rosita: “Dat is een initiatief van de vliegerclub Twentse VliegerVrienden (www.twentsevliegervrienden.nl ) .
De kunstkring is erg actief tijdens dit jubileumjaar en dat is erg leuk”.die ook al de fotowedstrijd Kiek op de Buur`n organiseert en het sponsorbord ontwierp. Ook is er in dit weekend een vliegershow. Veel internationaal kampioenen zijn dan het hele weekend actief met hun vliegers van wel tien vierkante meter. Op zaterdag is er een nachtshow met verlichte vliegers. Ook op zaterdag is de streetparade waarbij meerdere muziekkorpsen vanuit verschillende locaties in Westerhaar naar het feestterrein lopen. Diezelfde middag verzorgt `t Oale Kreng een static show van klassieke bromfietsen. Aansluitend rijden ze een toertocht door de omgeving. Van dinsdag 8 tot en met zaterdag 12 juni is de jaarlijkse kermis en op 12 juni vindt ook de optocht plaats met praalwagens. Ook individuen kunnen meelopen, eventueel met een versierde fiets of een andere originele creatie. `s Avonds is in de feesttent dé grote feestavond met grote bekende artiesten.

Oud en jong

Op dinsdag 15 juni wordt een dag voor de ouderen georganiseerd. In de feesttent kunnen zij genieten van een gezellige dag met medewerking van aansprekende artiesten. Op woensdag 16 juni komt juist de jeugd aan bod met een Wii-competitie op meerdere computers én op het grote scherm in de tent. Op donderdag 17 juni hebben de kinderen het helemaal zelf voor het zeggen tijdens K.I.K. (Kind is Koning). Rosita: “Het leek ons leuk om de kids hun eigen feest te laten bedenken. Alle kinderen van de drie Westerhaarse basisscholen hebben op school kunnen aangeven wat zij graag op het feest willen doen. Zes leerlingen uit groep 7 en 8, van elke school twee, gaan met een begeleider zelf de dingen regelen die voor het feest nodig zijn. Als ze bijvoorbeeld een artiest willen boeken, gaan ze zelf bedenken hoe ze het daarvoor benodigde geld bijeen kunnen krijgen. Bijvoorbeeld met één of andere actie die ze dan ook weer zelf organiseren. Zo krijgen ze het feest dat ze willen en leren ze tegelijk ondernemen, regelen en organiseren”.

Westerhaar Presenteert

Op vrijdag 18 juni vindt Westerhaar Presenteert plaats, een soort beurs waarop ondernemers, verenigingen en artiesten uit Westerhaar tonen wat ze doen en kunnen. Tijdens het evenement is er een modeshow met medewerking van Westerhaarse `notabelen`. “De mannequins zijn bekende Westerhaarders, onder wie de dokter en Kamerlid Sabine Uitslag”, zegt Rosita. Ook kunnen Westerhaarders zich opgeven voor een heuse make-over. Op deze avond wordt ook de winnares van `Westerhaar`s Next Topmodel` bekendgemaakt. Bij die verkiezing kunnen meiden van zestien tot en met 25 jaar zich opgeven voor een fotoshoot met fotograaf Niek Erents. Bedrijven kunnen zich aan een model linken, de fotoshoot vindt dan bij dat bedrijf plaats waarbij het model wordt gefotografeerd in een setting en stijl die past bij het bedrijf.

Stratenmakers

“Westerhaar staat bekend als een stratenmakersdorp, daarom is erop zaterdagochtend 19 juni een stratenmakerswedstrijd. Iedereen mag daar als team aan deelnemen. Het gaat er om wie het snelste een straatje kan neerleggen, maar ook wie het mooiste of meest originele straatje maakt”, aldus Rosita. `s Middags kunnen Oranjefans op het grote scherm in de feesttent zien hoe het Nederlands elftal presteert in hun tweede wedstrijd op het WK in Zuid-Afrika. Het eerste duel is daar op maandag 14 juni overigens ook te zien. `s Avonds vindt in de feesttent Rocking Fanfare plaats. Het Westerhaarse fanfareorkest Soli Deo Gloria speelt dan samen met muzikale gasten een afwisselend repertoire met uiteenlopende muziekstijlen. De feestweken worden op zondag 20 juni afgesloten met een kerkdienst op het feestterrein, verzorgd door de gezamenlijke kerken.

Het jubileumjaar eindigt uiteraard niet op 20 juni, activiteiten die na deze datum worden georganiseerd komen te zijner tijd aan de orde. Voor meer informatie kunt u terecht op www.125jaarwesterhaar.nl  en www.westerhaar.eu.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier