Westerhaar bouwt aan beter Kenia

0
726

hopeofglory_414

Komende zomer gaan vanuit Westerhaar elf vrijwilligers naar Kenia om daar een kleuterschool te bouwen. Ze sprokkelen momenteel de benodigde 10.000 euro bijeen voor de materialen, voorzieningen en inrichting. Hierbij speelt de Hervormde Kerk Westerhaar een belangrijke rol.

De huidige politieke en maatschappelijke onrust in het arme Afrikaanse land wordt met meer dan gebruikelijke interesse gevolgd in Westerhaar. De trip van de elf vrijwilligers naar Kenia is nog niet in gevaar, maar dan moet de rust in het land wel spoedig wederkeren. “We zijn erg bezorgd over het geweld. Hopelijk brengt de huidige ellende onze droom niet in gevaar”, vertelt Nita Beumer, één van de initiatiefnemers.

Het initiatief werd bij toeval geboren. In 2004 kwam de opbrengst van de Vakantiebijbelweek van de Hervormde Kerk Westerhaar ten goede aan een project van de Westerhaarse Ariëtte Drent.

Met nog enkele giften erbij slaagde Drent erin de bouw van een kindertehuis in het Keniase dorp Tendwa te realiseren. Ze is al jaren gegrepen door de armoede in Afrika en maakte de laatste tien jaar diverse reizen om een bijdrage te leveren aan de verbetering van de slechte leefomstandigheden. “Het is echt een levensdoel voor me geworden om te werken aan een beter Afrika.”

Na het succesvolle project in 2004 en een nieuwe reis met enkele Westerhaarders in 2005 kwam Drent in contact met dominee Gerard de Lang. Ze bespeurde direct enthousiasme en na een gemeenteavond in februari 2007 besloot de Hervormde Kerk Westerhaar zich een jaar lang in te zetten voor het project.

ggg_702Diverse plaatsgenoten en gemeenteleden sloten zich bij Drent aan en besloten om in de zomer van 2008 op werkvakantie te gaan. “Maar dit gaat natuurlijk niet vanzelf”, vertelt Nita Beumer, voorzitter van de stuur- en werkgroep Kenia 2008. “Alle inzamelingsacties die we van juni 2007 tot en met juni 2008 houden, komen ten goede aan Kenia. Zo willen we de 10.000 euro bijeen krijgen.” Aan creativiteit is geen gebrek bij de Westerhaarders, zo blijkt uit de opsomming die Beumer en Drent geven van de gerealiseerde en geplande activiteiten.

“Het varkentjes krassen leverde ons 750 euro op, de bazaar 1700 euro, de kerstmarkt 800 euro en de oliebollenactie 1000 euro. Ook staat er het hele jaar door een container voor oud ijzer klaar aan de Dalweg 18, staat er een klussenbus in de kerk en proberen we giften vrij te krijgen. Ook voor het komende halfjaar staan nog veel activiteiten gepland, zoals een concertavond, een eieractie en een veiling”, aldus beide dames. Inmiddels is ruim 6000 euro binnen. “We gaan het halen”, aldus voorzitster Beumer.

Het stuk land dat Drent op het oog heeft voor de kleuterschool, is al gekocht. “De school met twee lokalen komt naast het kindertehuis House of Hope and Glory en biedt plaats aan zo`n vijftig kinderen. Ik kan niet wachten tot het zover is”, vertelt Drent stralend.

Als alles volgens plan verloopt en de politieke strijd in het land geen roet in het eten gooit, vertrekken de elf vrijwilligers op 10 juli naar Kenia.

Tot en met 31 juli verblijft het elftal daar op eigen kosten om te bouwen aan de school. Drent gaat in april alvast vooruit om de zaken te regelen. “Als je met eigen ogen ziet hoe arm het daar is en hoe weinig kansen kinderen hebben op een goed bestaan, dan word je gegrepen. Dan wil je een bijdrage leveren”, vertelt Beumer. Drent wil de bewoners van Westerhaar bedanken voor hun steun. “De betrokkenheid is geweldig. Via www.houseofhopeandgory.nl hou ik de mensen op de hoogte van onze vorderingen en belevenissen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier