Westerhaar binnenkort voor 100% gedekt door AED’s!.

1
829

logo-aed-2.jpgZoals veel mensen zullen weten heeft ons dorp een vrijwillige AED-commissie die veel werk verzet om Westerhaar zo goed mogelijk voor te bereiden om een slachtoffer met bijvoorbeeld een hartstilstand, hartinfarct of een hartritmestoornis adequaat te kunnen helpen wat van levensbelang is.

Daarvoor organiseert de commissie op verzoek van de inwoners zo vaak als nodig cursussen, beheren zij de AED’s, zorgen daarbij dat deze ten allen tijde goed werken en van goed onderhoud worden voorzien.
Zij zorgen ook voor de juiste terugkoppeling met het AED-Alert systeem. (www.aedalert.nl )

In Westerhaar hebben we 10 AED’s in het beheer van deze commissie, een bijzonder mooi aantal voor zo’n dorpje wat mede mogelijk is gemaakt door de plaatselijke bedrijven, verenigingen en donaties van de inwoners!
Ondanks dat zijn er toch nog 2 locaties waar volgens de commissie en omwonenden er geen AED dicht genoeg in de buurt hangt om binnen afzienbare tijd adequaat te kunnen handelen bij een reanimatie.

Het gaat hier om de Sibculoseweg t.h.v. de begraafplaats en om de Dalweg Oost t.h.v. kwekerij Berkhof.

Introductie scheiding

Daarom is er gekeken hoe dit veranderd kan worden, en hoe deze AED’s bekostigd zullen worden.
Het zou niet geheel eerlijk zijn om de omwonenden daarvoor op te laten draaien, maar voor de AED commissie alleen is dit ook teveel geld omdat zij ook zorg dragen voor alle onderhoud wat behoorlijk in de papieren loopt. Daarom kwam de commissie met het voorstel om de kosten te delen met 3 partijen, namelijk de gemeente Twenterand, de AED commissie en de omwonenden. De gemeente Twenterand heeft dit voorstel inmiddels intern besproken en is bereid hierin bij te dragen. Ook de inwoners/omwonenden zijn content met dit aanbod, en hoeven dus slechts 1/3 van de kosten van een AED in te zamelen. De 2 AED’s zijn inmiddels in bestelling samen met de 3 AED kasten die worden gedoneerd door de gemeente Twenterand. De 3e kast zal worden gebruikt om de voetbalclub Voorwaarts een kast aan te bieden die beter past binnen het AED-Alert systeem omdat de huidige kast niet geheel voldoet aan de eisen. Daarbij zal de kast een andere plek krijgen aan het verenigingsgebouw, zodat ook deze kast 24 uur per dag voor iedereen bereikbaar is, maar ook goed in het zicht hangt. Daarnaast zal de AED commissie ook zorg dragen voor deze AED en deze is inmiddels ook opgenomen in het AED-Alert systeem van Westerhaar.

 

Dit houdt in dat er binnen kort 13 AED’s van het merk Cardiac Science G3 volautomaat met de hoogste kwaliteit en als beste getest ter beschikking staan van de inwoners.
Iets om als Westerhaar weer trots op te zijn!

De AED-commissie wil iedereen bedanken die tot nu toe zijn of haar steentje heeft bijgedragen om dit allemaal mogelijk te maken. Westerhaar behoord inmiddels tot één van de weinige plaatsen (zo niet de enige) in Nederland die voor 100% is gedekt met AED’s, en waar een mooi aantal inwoners is opgeleid hiermee te werken,( al zijn dit er nooit genoeg). Toch zit het werk er voor de AED-commissie nog lang niet op. Zij blijven o.a. de AED’s beheren, zorg dragen voor onderhoud aan de AED’s en kasten en zullen cursussen blijven organiseren voor iedereen die dit maar wil. Daarbij zullen zij ook zorgen dat iedereen zijn of haar reanimatie en AED diploma zal kunnen blijven onderhouden door middel van jaarlijkse herhalingslessen waar u automatisch voor opgeroepen word. Wij hopen nog lang op jullie te mogen rekenen!

Met de vriendelijke groeten,

De AED-commissie Westerhaar. (AEDWesterhaar@hotmail.nl)

Cursussen: Magreet de Jager (0546-659965) en Diane Drenth (06 15177511)

Contactpersoon: Peter Schepers ( 0546-657867 of 06 29372548)

1 REACTIE

  1. Echt iets om trots op te zijn, hulde aan alle vrijwilligers/donateurs/commissieleden! waar een klein dorp groot in kan zijn.. Bij bijna elke reanimatie kan de helft van de opgeroepen mensen weer naar huis, omdat er al genoeg mensen zijn (soms al binnen 2-3 minuten na de oproep!), en altijd staat er dan ook iemand van de commissie om je evt. op te vangen. Geweldig!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier