Weren varkenssflats `niet toegestaan`

0
682

varkensflat.thumbnail_128
ZWOLLE – Overijssel kan de vestiging van grootschalige intensieve veehouderijen van buiten de provincie niet tegenhouden. Dat is wettelijk niet toegestaan, meldde het college van Gedeputeerde Staten woensdag.

De gedeputeerden hebben dit onderzocht op verzoek van Provinciale Staten. De Statenleden wilden hiermee de komst van varkensflats naar de provincie voorkomen.

De ontwikkeling van intensieve veehouderijen kan wel in goede banen geleid worden door samen met gemeenten plannen te maken, meent GS. De provincie heeft de gemeenten inmiddels toegezegd ze te zullen helpen met de plannenmakerij. |

Verzet
De toekomstige vestiging van intensieve veehouderijen en varkensflats heeft al in meerdere plaatsen in Overijssel tot verzet geleid. De bewoners vrezen voor stankoverlast en het dichtslibben van smalle landweggetjes. In de gemeenten Twenterand en Hellendoorn zijn plannen voor grootschalige varkensbedrijven met circa 20.000 dieren en pluimveehouderijen met ruim 380.000 beesten. In het buitengebied van Markelo komen zes varkensfokkerijen met in totaal 15.000 dieren.

Het college van Gedeputeerde Staten stelde eerder voor om ergens in Overijssel een industrieterrein voor intensieve veehouderij toe te staan. De Statenleden stemden tegen. (Tubantia)

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier