Week van de Amateurkunst Twenterand

0
930

Van 3 t/m 7 november a.s. zijn er in de gemeente Twenterand tijdens de Week van de Amateurkunst diverse activiteiten die in het teken staan van Kunst en Cultuur in relatie met de Wederopbouw. Bezoekers kunnen o.a. genieten van concerten, kennis nemen van de geschiedenis van de ruilverkaveling, luisteren naar verhalen over het landelijk gebied, op een riksja door het wederopbouwgebied, de kneepjes leren van het fondsen- en subsidiewerven, ‘landschaplezen’ of meedoen aan een workshop landschapschilderen.

Enkele hoogtepunten van het programma zijn:

Open repetitie Christelijk Mannenkoor Westerhaar
Iedere dinsdagavond repeteert het Christelijk Mannenkoor Westerhaar onder leiding van haar dirigent Fred van Dijk. Het koor is een soort van vriendenclub met een gemeenschappelijke hobby, koorzang. Het is op dinsdagavond 3 november mogelijk om iets van die sfeer te proeven tijdens een open repetitie in De Bron in Westerhaar. Bezoekers kunnen eventueel meezingen. Aanvang 20.00 uur

 

Introductie scheiding

Voices meet Brass
Op dinsdagavond 3 november geven de kopergroep van de Harmonie Vroomshoop samen met Vocal Group Update uit Vriezenveen een concert in Kulturhus De Klaampe, aanvang 20.00 uur. Zij brengen samen een afwisselend programma ten gehore en de toegang is gratis.

 

Verhalen uit de Wederopbouw (ruilverkaveling)
Dat een boer in Vriezenveen na verdelingen door de erflaters uiteindelijk een stuk land had van 7 meter breed en 7 kilometer lang, en een half uur moest fietsen over zijn grond om te kunnen melken, was een onhoudbare situatie. De ruilverkaveling bracht een oplossing voor versnippering van de agrarische gronden tussen Vriezenveen en Westerhaar-Vriezenveensewijk. Maar het was een zware ingreep, waarbij het ook een emotioneel afscheid was van het toenmalige cultuurlandschap. Verhalen uit deze periode, die een feest der herkenning zullen zijn voor de bezoeker, worden op woensdagmiddag 4 november door Hidde Visser voorgedragen in de Johanneshoeve. De Johanneshoeve is gelegen aan de Dalweg 39, midden in het wederopbouwgebied en heeft nu een toeristische bestemming. Aanvang 14.30 uur en de toegang tot deze lezing is gratis, evenals de koffie en thee.

 

Lezing ‘Wederopbouw, landschap in perspectief
Landschapsarchitect Peter Hermens van het Overijssels Landschap en Kunstenaar Hens Runhaar van de Kunstkring Westerhaar vertellen over het ontstaan van cultuurlandschappen en hoe je er naar kunt kijken. Een van de acht belangrijkste cultuurlandschappen van Nederland in het kader van de wederopbouw is het ruilverkavelingsgebied tussen Vriezenveen en Westerhaar-Vriezenveensewijk. Op woensdag 4 november wordt om 20.00 uur in De Klaampe in Westerhaar-Vriezenveensewijk uit de doeken gedaan waarom dit zo is. Tevens hoe je landschappen kunt ‘uitlezen’. De toegang tot deze bijzondere lezing door een landschapsarchitect en beeldend kunstenaar is gratis.

Landschap schilderen onder leiding van Hens Runhaar
De Kunstkring Westerhaar is toonaangevend in de regio. Wekelijks ontmoeten in het clubgebouw Ons Domein Leidijk 14 Westerhaar-Vriezenveensewijk mensen die een passie hebben voor tekenen en schilderen en gaan onder leiding van kunstenaar Hens Runhaar aan het werk. Voor een ieder die onder leiding van deze genomineerde kunstenaar voor de Van Gogh Prijs kennis wil maken met landschap schilderen kan dat doen op donderdagochtend 5 november om 10.00 uur in Ons Domein Leidijk 14 Westerhaar-Vriezenveensewijk. Hieraan zijn geen kosten verbonden.

Fondsen- en subsidiewerven
Je hebt een project, maar hoe moet je het financieren. Cultuurmakelaar Eléon de Haas geeft op vrijdagmiddag 6 november in Activiteitencentrum Het Punt in Vroomshoop een workshop, aanvang 15.30 uur. De deelnemers krijgen tips, adviezen en een hand-out mee. Deelname is gratis.

Klucht ‘De gouden theepot’
De ruilverkaveling was een herverdeling van de agrarische gronden. Niet iedereen stond te juichen. Zo ook niet als een projectontwikkelaar een aantrekkelijke bestemming heeft voor boerengrond. De verwikkelingen, waarbij de heimelijke liefde van de projectontwikkelaar voor de boerendochter alles nog gecompliceerder maken, zijn op vrijdagavond 6 en zaterdagavond 7 november in het Hervormd Centrum Westerhaar te zien. Toneelvereniging Simplonia zal dit meeslepende en humoristische verhaal opvoeren. Aanvang 19.30 uur. Er wordt entree gevraagd.

Showtime en Concert
De Harmonie Vroomshoop laat zich in de Week van Amateurkunst tijdens de Maand van de Wederopbouw horen. Op zaterdagmiddag 7 november kan men in AC Het Punt kennismaken met het jonge talent van deze vereniging onder de noemer Showtime en zaterdagavond met het Concert Harmonie Vroomshoop goes Rieu. Voor het concert is in het kader van de Wederopbouw een arrangement gemaakt van het Volkslied van Twenterand van Bia Sarton. Showtime begint om 14.30 uur en het concert om 20.00 uur. Showtime is gratis entree en aan bezoekers van het concert zal entree worden gevraagd.

Streep door het landschap
Het Historisch Museum Vriezeveen heeft tijdens de Maand van de Wederopbouw diverse activiteiten waarin informatie wordt gegeven over de wederopbouw. In het kader van de Week van de Amateurkunst tijdens de Maand van de Wederopbouw vindt de activiteit ‘Een streep door het landschap’ plaats. Op 7 november rijdt er tussen het museum (Westeinde 54) en de Fayersheide een shuttle busje van 10.30u tot 16.00u. Op de Fayersheide staat een kunstwerk als symbool voor de ruilverkaveling en een van de diepploegen die destijds gebruikt is. Rond de diepploeg is dan een tent opgetrokken waarin onder het genot van een Kozakkenruter van Kalkwijck originele verhalen over de ruilverkaveling te horen zijn, verteld door een aantal ervaringsdeskundigen. Voor een bezoek aan het museum gecombineerd met de rit naar Fayersheide wordt een bijdrage van € 5,= per persoon gevraagd.

U kunt zich aanmelden voor de excursie naar de Fayersheide door een mail te sturen naarwederopbouw@museumvriezenveen.nl U kunt daarbij ook een voorkeurstijd aangeven.
U kunt zich natuurlijk ook telefonisch aanmelden via het volgende telefoonnummer van het museum 0546 – 563476.

Met een Riksja door het wederopbouwgebied
Het Sportplatform Twenterand heeft in de Week van de Amateurkunst tijdens de Maand van de Wederopbouw wel een heel bijzondere activiteit. Leden van het Sportplatform Twenterand gaan met een Riksja door het landschap en doen dit met name voor ouderen die aan dementie leiden. Met de wind door de haren en al fietsend door het landschap blijken oude herinneringen weer tot leven te komen. Dit is een besloten activiteit in samenspraak met de diverse maatschappelijke instellingen in Twenterand.

Galerie Jannie Dekker
In het kader van de Week van de Amateurkunst tijdens de Maand van de Wederopbouw is men welkom bij Galerie Jannie Dekker in Westerhaar-Vriezenveensewijk. Ook zullen in deze galerie grote foto’s te zien zijn van Overijsselse Landschappen, een tentoonstelling van Landschap Overijssel. Deze grote foto’s uit de collectie van Landschap Overijssel zijn ook te zien in De Klaampe, Het Punt en het Historisch Museum Vriezenveen.

 

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jannie Vleerbos, Communicatieadviseur WAK (Maand van de Wederopbouw), telefoon 06 2757 9940 of met Eléon de Haas,
Cultuurmakelaar Twenterand, telefoon 06 2304 0169

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier