Week van de AED

0
666

20130209201645-de37d9a3-sm.jpgPeter Schepers: “Hoe meer burgerhulpverleners, hoe meer kans op snelle hulp!”

Van maandag 15 t/m zaterdag 20 februari is het AED-week. In deze week krijgen cursisten de jaarlijkse herhalingscursus aangeboden om vaardigheden te onderhouden. “Daarnaast is het doel om in deze week reanimatie nog eens extra onder de aandacht te brengen om zoveel mogelijk mensen deze cursussen te laten volgen. Hoe meer burgerhulpverleners, hoe meer kans op snelle hulp”, aldus Peter Schepers namens de Stichting AED Westerhaar.

Introductie scheiding

 

Stichting AED Westerhaar is ontstaan doordat de gemeente Twenterand de EHBO vereniging van Westerhaar in 2008 heeft benaderd met de vraag of zij een werkgroep wilden samenstellen om samen 6 minutenzones binnen Westerhaar te realiseren. Dit omdat Ambulance-Oost destijds de gemeenten in hun verzorgingsgebied heeft benaderd om dit systeem en de noodzaak daarvan onder de aandacht te brengen. Op de vraag waarom de stichting ooit is ontstaan antwoord Peter: “Elk mens dat het slachtoffer wordt van een circulatiestilstand, moet zo snel mogelijk (binnen maximaal 6 minuten) worden geholpen op een dusdanige wijze dat slachtoffers de maximale kans op overleving krijgen aangeboden”, geeft hij aan.

Introductie scheiding

 

Dat Westerhaar op dit moment 15 AED’ s van de beste kwaliteit 24 uur per dag inzetbaar heeft op 15 strategisch gekozen plekken, geeft aan dat het werk van de stichting inmiddels zijn vruchten heeft afgeworpen. De stichting heeft inmiddels een cursistenbestand van bijna 300 cursisten. “Deze mensen kunnen dus reanimeren en zijn de grote kracht achter dit systeem. De stichting heeft een gedegen onderhouds- en opleidingsplan. De stichting is zelfs genoemd in een landelijke bijeenkomst voor Reanimatiepartners van de Hartstichting als een goed voorbeeld voor de rest van het land. Dat toont aan waar een klein dorp wel niet groot in kan zijn.”

De stichting leidt cursisten op volgens de richtlijnen van de Nederlandse Reanimatieraad en heeft ook alle erkenningen om volgens deze normen les te mogen geven. De leskwaliteit staat dan ook hoog in het vaandel. Maar dit alles zou nooit zijn gelukt zonder de hulp van de gemeente Twenterand en de Hartstichting, maar bovenal de bereidwilligheid van de burgerhulpverleners, de inwoners, de verenigingen, de ondernemers, kortom de hele gemeenschap van Westerhaar.

Iedereen moet kunnen reanimeren
Naast het zorgvuldig blijven onderhouden van de AED’s en 6 minutenzone’s in Westerhaar en zoveel mogelijk mensen op een zo kort mogelijke termijn opleiden in reanimatie en kinderreanimatie, heeft de stichting zich vooral als doel gesteld om zoveel mogelijk mensen te redden van een circulatiestilstand, en daarvoor alles in het werk te stellen. “Eigenlijk zou iedereen een AED-cursus moeten volgen. Een leven(tje) hoeft namelijk niet altijd te stoppen bij een circulatiestilstand. Dat heeft dit systeem allang bewezen. Hoe meer mensen dit leren, hoe meer kans er bestaat dat iemand snel kan starten met reanimatie. Dit zal de kans op overleven aanzienlijk doen verhogen!”

Angst
Hoewel iedereen eigenlijk een reanimatiediploma op zak zou moeten hebben, blijft reanimatie een ingrijpende gebeurtenis die bij sommige mensen angst oproept. “Onze ervaring dat veel mensen die daadwerkelijk hebben gereanimeerd, aangeven dat zij blij waren iets te hebben kunnen betekenen voor het slachtoffer, ook al overleeft deze het niet altijd. Er wordt eigenlijk nooit een drempel ervaren om te gaan reanimeren. Als je weet wat je moet doen hoef je niet bang te zijn. Ons motto is dan ook: als je weet wat je moet doen, hoef je niet bang te zijn. Ga gewoon de cursus volgen en je zult merken dat het mee zal vallen.”

De cursus wordt gegeven in de door de Nederlandse Reanimatieraad vastgestelde 4 uur tijd. In deze 4 uur wordt in een kleine cursistengroep van maximaal 6 cursisten in een huiselijke sfeer professioneel en uitgebreid stilgestaan bij reanimatie en de daarbij behorende vaardigheden. Dit alles zal veel vragen beantwoorden en vooral zorgen voor het beheersen van de reanimatietechniek waardoor er zelfvertrouwen zal ontstaan. “Mensen van ver buiten de gemeentelijke grenzen komen naar Westerhaar om lessen te volgen, en dat aantal breidt alleen maar uit. Veelal door mond op mond reclame. Dat zegt wel iets. Wij zeggen: Gewoon doen. Iedereen kan het leren. Wellicht maak jij het verschil voor iemand.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier