Wat een feest: leren (en) koken op “de Blokstoeke”.

0
1352

Het ruikt heerlijk op “de Blokstoeke” op sommige vrijdagochtenden. 3 kinderen en een ouder zijn samen aan het kokkerellen in de keuken op school. De sfeer is vrolijk en ontspannen. Ook geconcentreerd want ook al is het heel erg gezellig , ongemerkt werken de leerlingen van groep 7/8 aan verschillende vakken.
In de week voordat er gekookt wordt gaan leerlingen samen met juf Barbara op zoek naar een recept. Dit recept moet wel aan een paar eisen voldoen. Het mag niet duurder zijn dan 5 euro , ook het voorbereiden en klaarmaken mag niet langer duren dan 1 uur en 15 minuten. Hier wordt al druk gerekend met tijd en geld. Hoeveel ingrediënten hebben de kinderen nodig en wat kost dat. Een recept is vaak voor 4 personen maar in de klas zitten 26 kinderen.
De vrijdag erop om 12:15 uur gaat er eeniouder mee boodschappen doen. hier komt het klokkijken weer aan de beurt, plannen van tijd, samenwerken, wie haalt wat en hoeveel. Bij de kassa wordt er betaald en dan is het tijd om snel naar school te gaan. Hier komt het samenwerken en het taken verdelen om de hoek kijken. Wie zet klaar en wat, wie weegt, wie snijdt en zo verder. Ook het begrijpend lezen is hier erg belangrijk want wat staat er in het recept? Wat moet er eerst gebeuren en wat het laatst? Wat zijn de juiste hoeveelheden? Meten is weten…. Niet alleen op de bouw…. Ook in de keuken wordt alles weloverwogen in de pan of de oven gedaan. Er komen heel wat vakken voorbij tijdens het koken, meten, wegen, klokkijken, plannen, samenwerken, taken verdelen, rekenen, luisteren naar elkaar.
Wanneer de lekkernijen in de pan of oven liggen kan er gewerkt worden aan het allerleukste klusje van koken namelijk opruimen, afwassen en afdrogen….. daarna wordt het gerecht gepresenteerd in de klas en ook natuurlijk geproefd… hmmmm wat was het heerlijk. Groep 7/8 heeft al appelflappen, enpanadas , kaasstengels van bladerdeeg gevuld met kaas, en pepernoten mogen proeven….

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier