Wat doe jij bij brand??

0
782

Brand verspreidt zich vliegensvlug. Weet u wat u moet doen om brand te voorkomen? En wanneer er toch brand uitbreekt, hoe u het beste kunt vluchten? Hoe werken rookmelders en waarom is het belangrijk deze in huis te hebben? Deze drie thema’s (voorkomen, melden en vluchten) staan centraal tijdens de Nationale Brandpreventieweken 2010. Ook de brandweer in Twente ondersteunt deze campagne.
 Wat doe JIJ bij brand?

Thema 1: Voorkomen van brand

In 2009 is de brandweer in Twente 250 keer uitgerukt om woningbranden te blussen. Veel branden beginnen tijdens het koken. Maar ook het onvoorzichtig omgaan met kaarsen, sigaretten, open vuur en slecht onderhoud of foutief gebruik van elektrische apparaten zijn oorzaken van brand. De meeste branden zijn eenvoudig te voorkomen. Door het nemen van enkele simpele voorzorgsmaatregelen, die iedereen zelf kan en eigenlijk moet doen, zijn bewoners, huisdieren en huis goed beschermd tegen brand. Met brandpreventietips willen de brandweerkorpsen in Twente helpen brand te voorkomen. Want voorkomen is nog altijd beter dan blussen.

Thema 2: Het melden van brand

De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als u slaapt, ruikt u niets. U wordt dus niet wakker van de rook. En doordat de rook veel giftige gassen bevat, raakt u al binnen enkele minuten in een diepe bewusteloosheid. Een rookmelder voorkomt dat u door de brand heen slaapt. De brandweer adviseert het gebruik van rookmelders, ze zijn van levensbelang.

Thema 3: Vluchten bij brand

Wat doet u als er brand uitbreekt? Kunnen u, uw gezin of huisgenoten wel veilig buiten komen?

Weet u hoe u snel, thuis en op het werk, het beste kunt vluchten? Maak uw eigen vluchtplan, zodat u bij brand snel en veilig buiten bent.

Twentse activiteiten

De brandweer in Twente ondersteunen de nationale campagne. Tijdens de brandpreventieweken (1 t/m 31 oktober) besteden alle brandweerkorpsen in Twente aandacht aan bovengenoemde thema’s. Er vinden verschillende activiteiten in Twente plaats om u voor te lichten over het voorkomen, melden en vluchten van/ bij brand. Een greep uit de activiteiten: stands op markten, ontruimingsoefeningen op scholen of kantoren, workshops Brandveilig Leven en brandveiligheidschecks. Op onze nieuwe site www.brandweer.nl/twente (vanaf 1 oktober online!) vindt u een overzicht van de activiteiten die plaatsvinden in uw gemeente.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier