Op vrijdag 9 december organiseren Veilig Verkeer Nederland (VVN) afdeling Twenterand en de gemeente Twenterand een wel heel speciale bijscholing voor de jeugd: ‘Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer’ (VOMOL). Kinderen wordt geleerd hoe ze zich veilig moeten gedragen rond landbouwvoertuigen in het verkeer. Verkeerswethouder Roel Koster is erg enthousiast over het project: “We wonen in een plattelandsgemeente en dan is het logisch dat in het verkeer ook grote landbouwmachines voor komen. Schoolgaande kinderen zijn dan kwetsbare verkeersdeelnemers en daarom ben ik heel blij dat zij op deze manier bewust worden gemaakt van de risico’s.”
VVN heeft Emiel Burgers van AOC-Oost uitgenodigd om het project VOMOL te presenteren. Met het project wordt kinderen geleerd hoe ze zich veilig moeten gedragen rond landbouwvoertuigen. Jaarlijks verlaten veel kinderen de basisschool en begeven zij zich voor het eerst in het ‘echte verkeer’. Daarbij komen ze voor het eerst grote landbouwvoertuigen tegen.
LTO ook aanwezig
De bijeenkomst vindt plaats op het terrein van Loonbedrijf Wardernier, aan de Tonnendijk 180 in Vroomshoop. Op het terrein komen grote trekkers, ploegen, combines en schudders te staan. Naast VVN en de gemeente Twenterand, zijn ook AOC-Oost opleidingen en de politie aanwezig. Ook de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO Noord), afdeling Twenterand is aanwezig bij het project. Roel Koster is daar erg blij mee, want daarmee zijn ook de boeren, die met die grote voertuigen werken, vertegenwoordigd: “Ook voor hen is het natuurlijk oppassen geblazen als ze met zo’n grote machine de weg opgaan. Met de aanwezigheid van LTO geven ook zij blijk van de waarde die zij hechten aan veilig verkeer voor iedereen.”
Programma
Tijdens het project ervaren de leerlingen uit groepen 7 en 8 van De Blokstoeke en de Fontein uit Westerhaar-Vriezenveensewijk de gevaren, door op en rond de voertuigen verschillende opdrachten uit te voeren onder begeleiding van AOC leerlingen. Voor deze leerlingen is gekozen omdat zij qua leeftijd goede aansluiting vinden bij de leerlingen van groep 7 en 8. Ze krijgen uitleg en worden geconfronteerd met de grote voertuigen en de gevolgen van fietsgedrag. Tot slot volgt een uitgebreide evaluatie, waarin besproken wordt wat de kinderen geleerd hebben. Dit gebeurt aan de hand van foto’s van gevaarlijke situaties. Eén en ander moet er toe leiden dat ieder kind bewust is van de gevaren en dat ze zich juist bewegen in het verkeer.
VVN wordt facilitair en financieel ondersteund door zowel gemeente als regio Twente om dit te kunnen betalen.