VVD wil raadsenquete over Cogas affaire

0
724

De onrust die is ontstaan onder de inwoners van Twenterand over de verplichte overstap van Ziggo naar Caiway is voor de VVD aanleiding de gemeenteraad voor te stellen hier een raadsenquête over te houden.
Chris Walraven, fractievoorzitter VVD Twenterand: “Het is duidelijk dat er zaken volledig zijn misgegaan en hier moeten we lering uit trekken. Cogas is ook niet de enige organisatie waar de gemeente als aandeelhouder bij betrokken is. Een raadsenquête kan de besluiten niet terugdraaien, maar is wel het middel om echt alle feiten boven water te krijgen en de juiste conclusies te trekken om vervolgens te komen tot onderbouwde aanbevelingen voor de toekomst.”
Wat is een raadsenquête?

Introductie scheiding

Het belangrijkste instrument dat de gemeenteraad kan inzetten bij het uitoefenen van haar controlerende taak is de raadsenquête. Een raadsenquête kan alleen worden ingesteld als een meerderheid van de gemeenteraad hiermee instemt. Voor het uitvoeren van de raadsenquête stelt de raad een onderzoekscommissie in: de enquêtecommissie. Deze commissie bestaat uitsluitend uit leden van de gemeenteraad. De enquêtecommissie kan getuigen en deskundigen horen. Zonodig gebeurt dat onder ede. Het horen gebeurt in een openbare zitting van de enquêtecommissie.
Walraven: “Ik heb inmiddels de verantwoordelijk portefeuillehouder op de hoogte gebracht van het standpunt van de VVD Twenterand over de raadsenquête. Of er in de gemeenteraad een meerderheid gevonden kan worden voor het inzetten van dit instrument is natuurlijk afwachten. De VVD is van mening dat in zo’n enquête zeker niet alleen de rol van de portefeuillehouder aan de orde moet komen, maar ook de rol van de directies van Cogas en Ziggo en die van de Raad van Commissarissen van Cogas.”
Met het voorstel voor een raadsenquête geeft de VVD gehoor aan de oproep van wethouder Johan Oordt om met de raad om tafel te gaan, om te bespreken op welke wijze in de toekomst kan worden voorkomen dat dit soort volstrekt onverwachte en ingrijpende gebeurtenissen nog eens kunnen plaatsvinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier