VVD stelt vragen over voortgang onderzoek biovergisting

0
648

De VVD Twenterand heeft op 1 februari 2011 een motie ingediend waarin het college opdracht kreeg een onderzoek te starten naar de mogelijkheden voor de opwekking van duurzame energie door middel van biovergisting. Deze motie is raadsbreed aangenomen.
Sindsdien is het echter opvallend stil in Twenterand met betrekking tot dit onderwerp.
Chris Walraven, fractievoorzitter van de VVD Twenterand: “Ik lees regelmatig hoe actief men in andere gemeenten met dit onderwerp bezig is en wethouder Ria Broeze van Wierden lijkt de laatste weken wel een soort goeroe op het gebied van duurzame energie te zijn geworden. Zij roept nu zelfs Twenterand op om samen wat te gaan doen op dit gebied. Ik ben een groot voorstander van samenwerking maar heb er een hekel aan, als anderen de kaas van ons brood eten.

Introductie scheiding

Ik had zo graag gezien dat wethouder Idzinga het voortouw in deze had genomen en andere gemeenten had kunnen uitnodigen om mee te doen. Daarom hebben we ook al op 1 februari 2011 deze motie ingediend, direct nadat bekend werd dat de provincie hiervoor gelden beschikbaar stelde.” De VVD heeft enige tijd gelden al eens informeel geinformeerd bij de wethouder naar de stand van zaken met betrekking tot dit onderzoek, maar heeft helaas nog geen reactie ontvangen. De provincie heeft een energiefonds beschikbaar voor het opzetten van bedrijfsmatige biovergisting, maar dat geld is natuurlijk wel een keer op. Walraven: “Alle lichten staan op groen, de provincie heeft gelden beschikbaar en staat welwillend tegenover een vestiging van een biovergister in Twenterand, maar dan moeten we er nu wel mee aan de slag, anders missen we een opgelegde kans. Ik heb het gevoel dat we links en rechts voorbij worden gelopen, maar ik hoop echt dat ik mij hierin vergis.” Als er rendabele mogelijkheden zijn, wil het overigens nog niet zeggen dat er ook daadwerkelijk een biovergister in Twenterand wordt gebouwd, want voorafgaand aan een definitieve beslissing dienen ook de gevolgen voor mens en milieu, van deze manier van energie opwekking grondig onderzocht te worden. De VVD Twenterand gaat de wethouder nogmaals vragen naar de stand van zaken en wil hierover nu snel een uitgebreid verslag. Daaruit zal moeten blijken of Twenterand echt over een energiek college beschikt.

VVD Twenterand
Chris Walraven

 

 

 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier