Vrom?: `Water in plaats van varkens is absoluut veel beter`

0
1121

franke_968Twenterand- Stichting Vrom? juicht het plan voor Blauwe Stad toe.

“Water in plaats van varkens is absoluut veel beter”. Zo is kortweg de reactie van de stichting Vrom? (Vroomshoop en omgeving mesthoop?) op het plan van de Grafschaft Bentheim/Regio Twente voor een zogeheten Blauwe Stad rond de Engbertsdijksvenen.

Woordvoerder J. Veldhuis van Vrom? juicht het plan voor de Blauwe Stad (recreatiewoningen langs het water) toe, omdat het een plan is dat aansluit bij de landschappelijke historie van het gebied. Ooit, in prehistorische tijden, was dit immers zee, later dichtgeslibd met zand uit Duitsland. Nog weer later in de historie van miljoenen jaren ontstond het hoogveen, waar nu – afgezien van een kleine kern in de Engbertsdijksvenen – na de afgravingen niets van over is.

“Als je in dit gebied grote gaten gaat graven voor de Blauwe Stad en het water terugkeert, heb je méér historie dan wanneer je hier grote varkensstallen bouwt”, aldus Veldhuis.

Met dat laatste doelt hij op het landbouwontwikkelingsgebied Fortwijk. Door het voorbereidingsbesluit dat de gemeenteraad vorig jaar nam, zit Fortwijk voor de grote intensieve veehouderij weliswaar een jaar `op slot`, maar definitief is dat zeker nog niet. Als de Grafschaft Bentheim, de Regio Twente en ook de gemeente Twenterand het plan voor een Blauwe Stad willen doorzetten, zal dat toch tot een keuze dwingen, meent Veldhuis. “Want toerisme en grootschalige, intensieve veehouderij bijten elkaar.”

Het is, aldus Vrom?, toch slecht voorstelbaar dat er ingezet wordt op recreatie en toerisme, terwijl in de zeer directe omgeving in het gebied Fortwijk `varkensflats` staan. “Je wilt als toerist of recreant toch niet met een bootje tussen varkensschuren door varen”, zo vat Veldhuis het in een beeld samen. Hij wijst erop, dat het college van B en W van Twenterand de bevordering van toerisme en recreatie hoog in het vaandel heeft staan. Dat zal ook het college en de gemeenteraad tot een keuze dwingen over mogelijke ontwikkelingen in het gebied Fortwijk, meent hij.(Tubantia)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier