Voorwaarts slaat met Tactus de handen ineen

0
2205

Voorwaarts start samen met Tactus Verslavingszorg een project om een gezonde levensstijl bij kinderen tussen de 12 en 17 jaar te bevorderen.

Voorwaarts vindt het belangrijk om bij te dragen aan een gezonde levensstijl van onze leden in het algemeen en van onze jeugdleden in het bijzonder. Om die reden is begin van dit jaar contact gezocht met Tactus, met de vraag of er een mogelijkheid is om een samenwerking aan te gaan. Karlijn de Groot, preventiemedewerker bij Tactus bleek net als wij erg enthousiast en al vrij snel zijn we gaan nadenken over een project. Het projectplan is gedurende de maanden erna tot stand gebracht. Het project houdt in dat we een ‘challenge’ gaan opzetten, voorlichtingsavonden organiseren en dat de club zelf maatregelen neemt om onze waarden breder uit te dragen. De challenge zal een periode van drie maanden bestrijken en start in de eerste helft van september.

De challenge
We hebben een puntensysteem bedacht gericht op het voorkomen dat jeugdleden roken of alcohol/drugs gebruiken. Te denken valt aan drie maanden niet roken, drinken of drugs gebruiken, een filmpje op social media posten over de challenge of een creatief idee uitwerken om roken en/of het gebruik van alcohol en drugs onder jongeren te verminderen. Ouders, trainers en Diede ter Braak zien erop toe dat de toe te kennen punten zo eerlijk mogelijk verloopt. Naast preventie heeft het project ook het doel om de betrokkenheid van jeugdleden bij de vereniging te vergroten. Het puntensysteem zit namelijk zo in elkaar dat de deelnemers ook punten kunnen verdienen als ze aanwezig zijn op de training, vrijwillige werkzaamheden voor de club uitvoeren of ervoor zorgen dat hun vader of moeder deelnemen aan de voorlichtingsavonden. Het team met de meeste punten verdiend een geheel verzorgd teamuitje. Het individuele lid met de meeste punten kan ook een behoorlijke prijs tegemoet zien.

Voorlichtingsavonden
De voorlichtingsavonden worden gehouden om ouders, trainers en leiders voor te lichten en te trainen in het herkennen van jongeren die gebruiken. De onderlinge dialoog staat hierin centraal. We proberen ouders, trainers en leiders van tips te voorzien over hoe ze hun kind of speler bij kunnen staan. Hierbij is het uitgangspunt: ‘’belonen werkt, straffen niet.’’

De nieuwe norm
Als club zijnde willen we naast dit project ook graag op een ander terrein onze bijdrage leveren. Tijdens de bestuursvergadering van 18 juli jl. is besloten dat we de ingang van ons sportterrein en de tribune rookvrij gaan maken. Om die reden worden deze plekken ‘rookvrije zones’. Op korte termijn zou u daarom de rookvrije zone borden op ons sportpark zien hangen. Als club doen we graag een oproep aan alle leden om deze nieuwe norm uit te dragen. Spreek elkaar erop aan zodra u iemand ziet roken in de rookvrije zone. Wat betreft het alcoholgebruik hanteren wij al een strikte maat. Dit gaan we benadrukken door nog meer borden op te hangen dat het gebruik van alcohol onder de 18 niet is toegestaan. Hiermee willen we bijdragen aan het creëren van een gezonde leefomgeving binnen de club.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier