Voor vijftien miljoen `waterproof`

0
815

WESTERHAAR-VRIEZENVEENSEWIJK – Als een inwoner van Enschede de wc doortrekt, komt het uiteindelijk hier in Westerhaar-Vriezenveensewijk door het Nieuwe Stroomkanaal.

Watergraaf S. Kuks van het Waterschap Regge en Dinkel vertelde het om aan te geven hoe belangrijk het gebied dat globaal vijftig kilometer noordelijker ligt, is voor de waterhuishouding in Twente. Vrijwel al het overtollige water stroomt die kant op om uiteindelijk via de Vecht te worden afgevoerd.

Gisteren sloot hij met omwonenden en tal van genodigden zeven jaren van maatregelen af, die ervoor zorgen dat het vlakke land rond Westerhaar niet gevaarlijk onder water kan komen te staan. Met een investering van zo`n vijftien miljoen euro is de streek `waterproof` geworden. Zelfs de gevolgen van het veranderende klimaat moeten de verbeterde waterloop kunnen verwerken.

De aanleiding voor een twintigtal ingrepen was een bijna-watersnood in deze streek precies tien jaar geleden. Er was hoog water, ook in Twente, en een van de kritieke punten was dit Nieuwe Stroomkanaal met z`n zwakke kaden. Het waterschap patrouilleerde dag en nacht. De zaak bleef overeind. In 2000 viel het besluit om enkele al bestaande vernieuwingsplannen uit te breiden tot een totale herziening van het waterstelsel.

Stuwen werden vernieuwd, oevers natuurvriendelijker gemaakt, duikers vervangen, vistrappen aangelegd en bruggen gebouwd. De belangrijkste ingreep was volgens projectleider J. Limbeek het afkoppelen van het Nieuwe Stroomkanaal van het Kanaal Almelo-De Haandrik. `Een huzarenstukje` noemt het waterschap zelf het onder het laatste kanaal door leiden van het Nieuwe Stroomkanaal, om het verderop te laten aansluiten op het Mariënberg-Vecht-Kanaal.

Kuks en Limbeek vertelden dat de maatregelen los staan van het landelijke Deltaplan dat Nederland moet wapenen tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Het waterschap heeft berekend dat er in Twente 12.000 hectare nodig is om (zo nu en dan) extra water te kunnen herbergen. Maar bij de veranderingen aan het Nieuwe Stroomkanaal is wel al met het klimaat rekening gehouden.

Het opleveren van projecten als deze, komt het waterschap juist nu goed uit. Watergraaf Kuks greep de gelegenheid aan om de waterschapsverkiezingen in november onder de aandacht te brengen. (Tubantia)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier