Vier woningstichtingen in regio onderzoeken fusiemogelijkheid

0
729

De woningstichtingen in Vriezenveen/Westerhaar, Weerselo, Tubbergen en Dinkelland gaan onderzoeken of zij kunnen fuseren. Volgens directeur Peter Zuithof van de Vriezenveense corporatie willen de vier woningstichtingen bekijken of zij hun positie op de woningmarkt in de plattelandsgemeenten kunnen versterken. De vier partijen zullen eind volgende maand een intentieovereenkomst tekenen.

Het onderzoek naar een fusie heeft plaats vanaf 1 december. Dan moet worden onderzocht of samengaan een meerwaarde heeft. Ook moet uit het onderzoek blijken wat de consequenties zijn van de intensieve samenwerking. “Als blijkt dat de samenwerking die meerwaarde heeft, dan moet er een fusie komen”, stelt Zuithof.

Volgens hem voeren de vier partijen al een tijdlang gesprekken met elkaar. “Er bestaat de indruk dat je met elkaar meer kunt bereiken. Daarbij wordt gedacht aan juridische zaken en aan projectontwikkeling. Nu moeten wij nog vaak externe mensen inhuren, maar als een grotere organisatie kun je meer specialismen in eigen huis hebben”, noemt hij als voordeel van een eventuele fusie.

De vier betrokken corporaties zijn relatief klein. De woningstichting Vriezenveen/Westerhaar is de grootste van het kwartet. Zuithof: “De vraag naar samenwerking kwam vanuit Tubbergen. Daarop zijn wij met elkaar om de tafel gaan zitten.”

Als het tot een fusie komt, dan zou er volgens de directeur van de Vriezenveense woningstichting een nieuwe raad van commissarissen moeten worden benoemd. En die moet volgens hem dan maar gaan bepalen wie de directeur van de nieuwe corporatie moet worden.

Volgens Zuithof zal er na een eventuele fusie geen sprake van zijn dat er kantoren worden gesloten. “De afstand tussen Westerhaar en Dinkelland is zo`n vijftig kilometer. Je kunt het de mensen niet aandoen om zo`n afstand te moeten overbruggen voor een bezoekje aan een kantoor. Wij moeten dicht bij onze klanten blijven, dat is erg belangrijk.” Volgens hem staan de woningstichtingen de komende jaren voor zware opgaves. “Mensen worden steeds ouder en wat moeten wij doen in een vergrijzende samenleving”, geeft hij als een voorbeeld daarvan.

Eerder werd bericht over een eventueel samengaan tussen de woningstichtingen in de gemeente Twenterand: een fusie tussen de woningstichting Vriezenveen en Westerhaar en de woningcorporatie Vestion in Den Ham en Vroomshoop. Zuithof en J. de Lange van de woningstichting met de hoofdvestiging in Vroomshoop sloten zo`n fusie op termijn niet uit. “Maar volgens De Lange zou het nog zeker vijf jaar duren voor het zover zou zijn. Dat betekent niet dat ik blijf wachten. En de fusie met Dinkelland, Weerselo en Tubbergen zou een eventuele fusie met Vestion op termijn niet in de weg staan”, zegt hij. “Wij willen laten onderzoeken wat ons samenbindt. En als blijkt dat dit voor ons wat oplevert, dan moeten wij niet schromen om te fuseren. Dat is de intentie van de overeenkomst”, zegt hij.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier