Verenigingen, welzijn en zorg vinden elkaar binnen Sociaal Domein

0
819

Op dinsdag 8 november organiseerde het Informatiepunt Vrijwilligerswerk in samenwerking met ZorgSaam Twenterand en het Muziekplatform Twenterand een goed bezochte netwerkbijeenkomst bij SDG Westerhaar met als thema: Elkaar vinden binnen het Sociaal Domein.

Want hoewel de vier muziekverenigingen binnen Twenterand al een heel programma aan activiteiten aanbieden voor mensen die, om welke reden dan ook, niet zomaar kunnen meedoen. Het blijkt het niet altijd eenvoudig om elkaar te vinden. En dus werden er dinsdag vele handen geschud, verbindingen gelegd en ideeën bedacht.
Tijdens de bijeenkomst legde René Lemans namens het Muziekplatform Twenterand uit welke stappen reeds genomen zijn in het sociaal domein door de muziekverenigingen. Mooie voorbeelden zijn:

–          de VH Specials in Vriezenveen (orkest voor mensen met een verstandelijke beperking).

–          Ontmoetingsplekken voor mensen met dementieklachten in Den Ham.

–          Mooie muzikale projecten in verzorgingstehuizen in Vroomshoop.

–          Gave projecten voor jongeren en vluchtelingen in Westerhaar.

Ook worden seniorenorkesten opgestart in de gemeente Twenterand en worden diverse buitenschoolse opvangbijeenkomsten muzikaal ondersteund.

Daarna werd actief onderzocht hoe verenigingen en zorgorganisaties uit Twenterand beter kunnen samenwerken om hun maatschappelijke rol uit te breiden en er dus daadwerkelijk te zijn voor kwetsbare groepen. Belangrijke thema’s zijn:

–          Elkaar goed kennen, weten wat je voor elkaar kan betekenen;

–          Goede balans tussen professionals van zorginstellingen en vrijwilligers van (muziek)verenigingen;

–          Zichtbaarheid en goede PR;

–          Contact met bedrijfsleven;

–          Leren van elkaar en

–          En dan maar gewoon beginnen: Kiek’n wat ’t wot.

De avond leidde tot een boom vol ideeën over kleine en grotere stappen in het Sociaal Domein. Stappen die de juiste richting op gaan, waarbij iedereen zich welkom mag voelen.

Heb je zelf ook een goed idee op dit gebied of wil je reageren? Benader gerust een van de vier muziekverenigingen in Twenterand of neem contact op met het Informatiepunt Vrijwilligerswerk. Telefonisch via: 0546 – 481456 of per e-mail: info@vrijwilligerswerktwenterand.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier