Veenmuseum opent Hemelvaartsdag haar deuren Schaapskudde graast in het Veenschap

0
655

foto-schaapskudde-veenschap-400x300.jpgOok dit jaar graast er een schaapskudde in het Veenschap om de aanwezige opslag van bomen en struiken zoveel mogelijk te verwijderen en het gebied in oorspronkelijke staat terug te brengen. Van 16 tot 25 mei worden hiervoor enkele honderden schapen en lammeren ingezet. In diezelfde periode houdt het Veenmuseum op donderdag 17 mei (Hemelvaartsdag) een open dag. U kunt dan de herder met zijn schaapskudde in de buurt van het Veenmuseum aan het werk zien en tegelijk een kijkje nemen in het museum.

Een paar jaar geleden is door de gemeente Twenterand een gedeelte van het Veenschapsgebied bewerkt. Om een groter gebied te kunnen bewerken is in 2009 de Vereniging ‘Het Veenschap’ opgericht.

Introductie scheiding

De leden van de vereniging zijn eigenaar van één of meer percelen in het Veenschap. Inmiddels is een vrij groot gedeelte bewerkt en ontdaan van begroeiing. Om te voorkomen dat met name de berken weer uitlopen en er daardoor binnen afzienbare tijd weer een nieuw bos ontstaat, wordt de ‘mobiele’ schaapskudde ingezet. Zij eten de uitgelopen bomen en struiken op en zorgen er zo voor dat het gebied onderhouden blijft. De schaapskudde wordt gehoed door een herder met speciaal afgerichte honden waardoor het gebied gericht begraasd kan worden.

 

Open dag Veenmuseum
Vereniging ‘Het Veenschap’ werkt nauw samen met Het Veenmuseum. Op donderdag 17 mei organiseert het museum een open dag en kunnen geïnteresseerden gratis kennismaken met het leven, wonen en werken in de tijd van de vervening van Noord-Twente (± 1850 tot ± 1950). Ook
kunnen de bezoekers tijdens de open dag in het museum terecht voor een kop koffie of fris, worden er pannenkoeken gebakken en kan men bruine bonen met spek eten. Het Veenmuseum bevindt zich op de hoek Paterswal/Hazenpad en is op Hemelvaartsdag geopend van 10.00 tot 16.30 uur.
Meer informatie is te vinden op www.veenmuseum.nl.

Dit project wordt mogelijk gemaakt door subsidies van onder andere de gemeente Twenterand en de provincie Overijssel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier