Varkensflats opnieuw op agenda provincie Overijssel

0
637

ZWOLLE – Provinciale Staten van Overijssel buigen zich woensdagavond over de Landbouw Ontwikkelingsgebieden (LOG`s). Actiegroepen uit deze provincie willen herziening van deze gebieden om de komst van enorme varkensstallen tegen te gaan.

Er is tot nu toe veel weerstand van tal van actiegroepen tegen de komst van de zogenaamde varkensflats.

In oktober vorig jaar stemden Statenleden nog tegen de komst van een industrieterrein voor intensieve veehouderij. Burgers uit onder meer Beerzerveld, Marle, Daarlerveen, Luttenberg, Vroomshoop en Westerhaar vrezen gezondheidsproblemen door de komst van de zogeheten varkensflats. Zij hebben het onderwerp door middel van een burgerinitiatief opnieuw op de agenda gekregen.

De provincie heeft in het verleden LOG`s aangewezen om intensieve veehouderij een plaats te bieden, die elders woningbouw en natuur in de weg zat. De actievoerders menen dat sommige van die gebieden opnieuw moeten worden beoordeeld. Ze willen dat het karakter van kleinschalig open cultuurlandschap behouden blijft.

De provincie verwacht circa 150 belangstellenden op de publieke tribune. De actievoerders die voornamelijk in Twente en Salland wonen, wisten ongeveer 1500 handtekeningen te verzamelen ter ondersteuning van het burgerinitiatief. In Vroomshoop (gemeente Twenterand) zijn plannen bekend voor drie bedrijven met elk 19.000 tot 24.000 varkens. (Telegraaf)

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier