Vaccinatiesessie in gemeente Twenterand tegen meningokokkenziekte

0
2396

Alle jongeren, geboren tussen 1 mei en 31 december 2004, uit de gemeente Twenterand hebben een uitnodiging ontvangen voor een vaccinatie tegen meningokokkenziekte. Met de slogan Deel dit niet met je vrienden. Haal die prik tegen meningokokkenziekte nodigen het RIVM en GGD Twente jongeren uit deze vaccinatie te halen. In gemeente Twenterand gaat het om 143 jongeren.

Op donderdag 8 november kunnen deze jongeren tussen 16.00 en 20.00 uur in Vriezenveen (locatie consultatiebureau, Koningshof 10) hun vaccinatie halen voor de meningokokkenziekte. De reden voor deze extra vaccinatie is een toenemend aantal besmettingen met meningokokkentype W sinds 2015.

Wat is meningokokkenziekte?

Meningokokkenziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Van deze bacterie bestaan meerdere typen. De typen A, B, C, W en Y zijn de bekendste. De bacterie verspreidt zich door de lucht, via druppeltjes vocht (bijv. bij hoesten, niezen of zoenen door een besmette persoon). Bij gezonde mensen veroorzaakt de bacterie meestal geen ziekteverschijnselen. In zeldzame gevallen kan de bacterie in het zenuwstelsel komen en hersenvliesontsteking veroorzaken. Als de bacterie in de bloedbaan komt, kan hij bloedvergiftiging veroorzaken

Vaccinatie voor jongeren

De keuze om jongeren te vaccineren heeft te maken met het feit dat zij relatief vaker drager zijn van de bacterie en daarom meer kans op de ziekte hebben. Daarnaast dragen jongeren in belangrijke mate bij aan de verspreiding van de bacterie. Verwacht wordt dat vaccinatie van jongeren leidt tot groepsbescherming en daarmee ziekte voorkomt in alle leeftijdsgroepen.

In 2019 worden alle overige 14 jarigen en alle 15 t/m 18 jarigen opgeroepen om de vaccinatie tegen meningokokkenziekte te halen. In Twente gaat het dan om 34.652 jongeren.

Meer informatie

Jongeren hebben via het RIVM een uitnodiging en een informatiefolder ontvangen op hun huisadres en worden via social media geattendeerd op de campagnewebsite www.deelditnietmetjevrienden.nl. Op deze campagnewebsite staan ook verhalen van jongeren en ouders die te maken hebben gehad met meningokokkenziekte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier