Vaccinatiesessie in gemeente Twenterand tegen meningokokkenziekte

0
2472
Doctor giving a vaccination in arm of young man (vaccination, injection, vaccine)

Alle jongeren, geboren in 2001, 2002 en tussen 1 januari en 1 mei 2004, uit de gemeente Twenterand hebben een uitnodiging ontvangen voor een vaccinatie tegen meningokokkenziekte. Met de slogan Deel dit niet met je vrienden. Haal die prik tegen meningokokkenziekte nodigen het RIVM en GGD Twente jongeren uit deze vaccinatie te halen. In gemeente Twenterand gaat het om 1101 jongeren.

Op dinsdag 12 maart kunnen deze jongeren tussen 15.00 en 20.00 uur in Westerhaar-Vriezenveensewijk (locatie Sporthal Klaampe) hun vaccinatie halen tegen de meningokokkenziekte. De reden voor deze extra vaccinatie is een toenemend aantal besmettingen met meningokokkentype W sinds 2015.

In mei en juni ontvangen jongeren geboren in 2003 en 2005 een uitnodiging voor de prik tegen meningokokkenziekte.

Wat is meningokokkenziekte?
Meningokokkenziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Van deze bacterie bestaan meerdere typen. De typen A, B, C, W en Y zijn de bekendste. De bacterie verspreidt zich door de lucht, via druppeltjes vocht (bijv. bij hoesten, niezen of zoenen door een besmette persoon). Bij gezonde mensen veroorzaakt de bacterie meestal geen ziekteverschijnselen. In zeldzame gevallen kan de bacterie in het zenuwstelsel komen en hersenvliesontsteking veroorzaken. Als de bacterie in de bloedbaan komt, kan hij bloedvergiftiging veroorzaken

Vaccinatie voor jongeren
De keuze om jongeren te vaccineren heeft te maken met het feit dat zij relatief vaker drager zijn van de bacterie en daarom meer kans op de ziekte hebben. Daarnaast dragen jongeren in belangrijke mate bij aan de verspreiding van de bacterie. Verwacht wordt dat vaccinatie van jongeren leidt tot groepsbescherming en daarmee ziekte voorkomt in alle leeftijdsgroepen.

In 2018 zijn alle jongeren geboren tussen 1 mei en 31 december 2004 al opgeroepen om de vaccinatie tegen meningokokkenziekte te halen. In Twente heeft 90,4% van deze jongeren de prik tegen meningokokkenziekte gehaald.

Meer informatie
Jongeren hebben via het RIVM een uitnodiging en een informatiefolder ontvangen op hun huisadres en worden via social media geattendeerd op de campagnewebsite www.deelditnietmetjevrienden.nl. Op deze campagnewebsite staan ook verhalen van jongeren en ouders die te maken hebben gehad met meningokokkenziekte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier