Twentse VliegerVrienden gaan voor tweede editie vliegerfestival

0
640

img_6525_1024x768_400WESTERHAAR – Liefhebbers van vliegeren en vliegers kunnen op 2 en 3 juli hun hart ophalen in Westerhaar-Vriezenveensewijk. Daar wordt de tweede editie van het Vliegerfestival Twenterand gehouden. Met dank aan twee families uit het tweelingdorp.

Twee gezinnen uit Westerhaar-Vriezenveensewijk zijn helemaal in de ban van vliegeren. Ze hebben in 2010 tal van ‘vliegervrienden’ naar het dorp gehaald om de viering van 125 jaar Westerhaar luister bij te zetten. De deelnemers vragen de families Plattje en De Vries of ze in 2011 weer aan de slag kunnen in Westerhaar. „Door die belangstelling, hebben we tegen elkaar gezegd: we gaan er weer voor”, lacht Herman Plattje. De tweede aflevering van het festijn krijgt de naam ‘Vliegerfestival Twenterand’ en wordt gehouden op 2 en 3 juli. Een locatie is gevonden: een weide achter bedrijventerrein Garstelanden aan de Leidijk Oost. Plattje: „Het land is van een boer. We proberen het gras zo min mogelijk te beschadigen en alles keurig netjes achter te laten na het vliegerfestival. Dat zijn we aan hem verplicht.”

De inschrijvingen voor het vliegerfestival stromen ondertussen binnen. Het belooft volgens Plattje een geweldig evenement te worden. Hij laat op zijn laptop foto’s van vliegers zien die straks ook in Westerhaar te bewonderen zijn. Het zijn indrukwekkende constructies van reusachtige afmetingen zoals een vlieger in de vorm van een shovel met een hoogte van dik achter meter. En wat te denken van een vlieger die een slang moet verbeelden. Volgens Plattje gaat het om een ‘kunstwerk’ van twee meter hoog en liefst 210 meter lang. „Maar er zijn ook vliegers van minimale afmetingen”, vertelt Plattje. „Die worden met gebruik van pincet en vergrootglas in elkaar gezet. Ze zijn niet groter dan een postzegel.”

Een deel van de vliegers wordt tentoongesteld op het festivalterrein, dat ook voor publiek toegankelijk is. Anderen gaan over tot actie en laten de vaak zelf gebouwde vliegers de lucht in gaan. „Al kan in principe alles de lucht in, als je maar de juiste lijnen gebruikt”, weet Plattje. De man van de nieuwswebsite Westerhaardigitaal.nl heeft voor het vliegerfestijn een website gemaakt. Daarop kunnen belangstellenden onder meer zien wie straks naar Westerhaar komen. En ook is veel beeldmateriaal voor handen. „Ik wil straks met een camera die ik aan een vlieger bevestig bovendien foto’s vanuit de lucht maken”, zegt Plattje. Hij wijst nog op het speciale programma van zaterdag 2 juli: er stijgen drie luchtballonnen op vanaf het festivalterrein. En later op de avond gaan in het donker nog verlichte vliegers de lucht in.

Meer info op de website van de Twentse VliegerVrienden www.twentsevliegervrienden.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier