Twenterand werkt door!

0
663

logo_gemeente_twenterand
Voorjaarsnota 2009: ‘Twenterand werkt door!`
College benadrukt sociale en culturele gezicht van Twenterand

Het college van burgemeester en wethouders van Twenterand heeft ingestemd met de Voorjaarsnota 2009. “Als college willen wij het perspectief van mensen in een achterstandsituatie graag verbeteren. Bovendien vinden wij dat het culturele gezicht van Twenterand meer kleur mag krijgen. Dat zie je terug in deze Voorjaarsnota,” aldus wethouder Koops van `t Jagt. Voorbeelden van deze twee accenten in de Voorjaarsnota 2009 zijn de Klup, de sociale componenten van het Kernontwikkelingsplan Westerhaar en de Regionale Meld- en coördinatiefunctie (RMC, leerplicht). Als alle wensen van het college ingewilligd zouden worden, ontstaat er een tekort. Er dienen dus keuzes gemaakt te worden.

De Voorjaarsnota 2009 wordt, nadat deze is vastgesteld door de raad, gebruikt om de begroting 2009 op te stellen en is dus te beschouwen als een agenda.
De basis voor de Voorjaarsnota 2009 is het collegeprogramma 2006 – 2010: Twenterand werkt!, evenals de Voorjaarsnota 2008 en de programmabegroting 2008. In het collegeprogramma wordt de nadruk gelegd op de zachte sector. Deze sector vertegenwoordigt onder andere sociaal beleid, welzijn, sport, onderwijs en cultuur, terwijl de harde sector wonen, verkeer en vervoer, wegen, openbaar groen, milieu en dergelijke bevat.

Prioriteiten stellen
Niet alle beleidsvoornemens van het college kunnen worden uitgevoerd: het geld is er gewoon niet voor. Daarom heeft het college prioriteiten aangebracht: de wensen die gericht zijn op het verbeteren van mensen met weinig perspectief op participatie aan de samenleving, gaan in principe voor andere beleidswensen. Hierbij kan gedacht worden aan de sociale component van het Kernontwikkelingsplan Westerhaar. Andere belangrijke zaken die door het college zeer hoog op het wensenlijstje staan zijn de activiteiten van de Klup in Westerhaar en het tegengaan van voortijdig schoolverlaten door de jeugd (RMC). Het college heeft nog meer wensen, maar daar is geen geld voor beschikbaar. Ook deze wensen zijn voornamelijk gericht op het verbeteren van het perspectief van mensen met problemen. Daarom heeft de Voorjaarsnota 2009 als titel: ‘Twenterand werkt door!` De gemeente blijft, net als in 2007, werken om de positie van mensen in een achterstandsituatie te verbeteren.

Projecten
Dat Twenterand doorwerkt komt ook tot uiting in het groot aantal projecten, dat de gemeente de komende jaren wil realiseren. Het college heeft 10 belangrijke projecten aangewezen, die worden aangestuurd door een afzonderlijke afdeling binnen de gemeentelijke organisatie. Voorbeelden van deze projecten zijn: Centrumvisie Vroomshoop, KOP Westerhaar – Vriezenveensewijk, gebiedsontwikkelingsplan Vriezenveen Zuid Oost en project Brede School Den Ham. Met de realisatie van deze projecten verwacht het college een belangrijke impuls te geven aan de sociaal – economische ontwikkeling van de gemeente Twenterand.

Raad
De planning van de behandeling van de Voorjaarsnota is als volgt: op 27 mei 2008 organiseert de raad een hoorzitting over de Voorjaarsnota 2009, waarna op 24 juni a.s. de Voorjaarsnota 2009 door de raad zal worden behandeld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier