TWENTERAND VANAF WOENSDAG MILLENNIUMGEMEENTE

0
682

 

TWENTERAND – Het College van B&W maken bekend dat de gemeente Twenterand woensdag 17 oktober a.s. officieel wordt uitgeroepen tot Milllenniumgemeente.

In het kader hiervan is aankomende woensdag een millenniumstand van de gemeente aanwezig op de warenmarkt in Vroomshoop. Wethouder Auke Koops van `t Jagt neemt vanaf 09.00 uur achter de marktstand plaats. “Op de markt reik ik naast de millenniumdoelen ook witte polsbandjes tegen armoede uit aan onze inwoners. In de week van 17 oktober dragen namelijk miljoenen mensen wereldwijd een wit polsbandje om hun steun te betuigen en armoede de wereld uit te helpen. Ook zet de gemeente zich extra in voor het bereiken van de millenniumdoelen. Deze doelen zijn onder andere gericht op het uitbannen van armoede en honger en het verbeteren van de toegang tot onderwijs, gezondheidszorg en schoon water. Een mooi streven”, aldus wethouder Koops van ‘t Jagt.

Gelet op het feit dat ook in Nederland gemeenten een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het behalen van de Millenniumdoelen is de VNG gestart met de “Millennium Gemeente” campagne. Hierbij kunnen gemeenten voor een eigen invulling kiezen, onder een gezamenlijke, herkenbare vlag. De campagne verbindt lokaal initiatief met de mondiale ontwikkelingsagenda waarbij de activiteiten vooral gericht zijn op bewustmaking van de burgers bij mondiale vraagstukken.

Uit bovenstaande afspraken en beloften zijn acht Millenniumdoelen voortgevloeid die in 2015 behaald moeten zijn door de gemeente. De acht millenniumdoelen zijn:
• Extreme armoede en honger zijn uitgebannen;
• Alle jongens en meisjes gaan naar school;
• Mannen en vrouwen hebben dezelfde rechten;
• Kindersterfte is sterk afgenomen;
• Minder vrouwen sterven door zwangerschap;
• De verspreiding van ziektes als AIDS en malaria is gestopt;
• Er leven meer mensen in een duurzaam leefmilieu;
• Er is meer eerlijke handel, schuldverlichting en hulp.

De ‘Millennium Gemeente` campagne vloeit voort uit de afspraken die gemaakt zijn op de Millenniumtop in september 2000. Toen kwamen alle wereldleiders in VN-verband bij elkaar. Er werd afgesproken om gezamenlijk te vechten tegen armoede en honger, ongelijkheid tussen man en vrouw, milieuverontreiniging, HIV/Aids en verbetering van toegang tot onderwijs, gezondheidszorg en schoon water.

In ontwikkelingslanden, maar ook in ons eigen land kunnen juist gemeenten een belangrijke bijdrage leveren aan het behalen van deze doelen. Dit geldt ook voor inwoners van de gemeenten. Inwoners van de gemeente Twenterand die graag een wit polsbandje willen dragen tegen armoede kunnen deze polsbandjes vanaf woensdagmiddag ook gratis afhalen bij de gemeentehuizen in Vriezenveen en Den Ham.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier