Twenterand krijgt vier oplaadpunten elektrische auto

0
756

logo-gemeente.jpgWethouder Idzinga opent eerste oplaadpunt
Op donderdag 8 september om 14.00 uur opent wethouder André Idzinga het eerste van de vier gratis oplaadpunten voor elektrische auto’s in de gemeente Twenterand.

Idzinga, die ‘Duurzaamheid’ in zijn portefeuille heeft, ziet het plaatsen van de punten als een flinke stap voorwaarts in het gebruik van de elektrische auto: “Als je wilt dat mensen bewuster met hun leefomgeving omgaan, moet je ze daarin ook faciliteren. Bij het elektrisch rijden doen we dat door het plaatsen van deze oplaadpunten op vier plekken in de gemeente.” De eerste opent wethouder Idzinga op het Manitobaplein in Vriezenveen.

 

Introductie scheiding

 

Ook in de kernen Westerhaar-Vriezenveensewijk, Vroomshoop en Den Ham worden oplaadpunten geplaatst en parkeerplaatsen hiervoor ingericht. In Vroomshoop is het laadpunt ook geplaatst aan de Julianastraat bij de gereformeerde kerk en Den Ham heeft een laadpunt aan het Goossensplein (tegenover Jan Pas). Voor Westerhaar-Vriezenveensewijk wordt nog een locatie gezocht in de buurt van het Kulturhus. E.e.a wordt meegenomen in de ontwikkeling van de kern Westerhaar-Vriezenveensewijk.

Officieel is het zo dat er één oplaadpunt met twee aansluitingen per 20.000 inwoners kunnen worden aangevraagd. Dit zou betekenen dat Twenterand twee oplaadpunten met in totaal vier aansluitingen kan krijgen. “Omdat we vier grotere kernen hebben, heb ik gevraagd om vier oplaadpunten geplaatst te krijgen en dat verzoek is gehonoreerd,” aldus Idzinga.

Landelijk 10.000 oplaadpunten
De Stichting E-laad.nl heeft de gemeente Twenterand verzocht deel te nemen aan de pilot voor het plaatsen van vier oplaadpunten in de gemeente. Hiermee wil de stichting het gebruik van de elektrische auto’s bevorderen door het plaatsen van ca. 10.000 punten door het hele land. Hoe meer oplaadpunten er dus zijn, hoe beter de spreiding. Van die 10.000 oplaadpunten kunnen er 2.000 gratis worden aangevraagd door overheden, die dan kosteloos kunnen worden geplaatst. Twenterand maakt hier gebruik van met vier oplaadpunten. De overige 8.000 oplaadpunten kunnen opgevraagd worden door particulieren die in het bezit zijn van een elektrische auto. Zij kunnen een oplaadpunt bij de eigen woning laten plaatsen.

Met een speciale pas, kan de bezitter van een elektrische auto in het hele land gratis ‘tanken’ bij alle vergelijkbare oplaadpunten. Zo’n pas kost € 100,- per jaar en dat zijn dan ook de enige kosten die aan het opladen verbonden zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier