Twenterand gaat voor behoud bodemkwaliteit

0
1180

logo_gemeente_twenterandBodembeleidsplan, Nota Bodembeheer en Bodemkwaliteitskaart vastgesteld

Gemeente Twenterand heeft op 15 maart de Nota Bodembeheer en de Bodemkwaliteitskaart vastgesteld. “Met deze nota’s willen we met gebiedsspecifiek beleid, de goede bodemkwaliteit in onze gemeente behouden,” aldus wethouder Idzinga “en dat doen we samen met een groot aantal andere Twentse gemeenten.” Rode draad van het beleid is, dat op basis van de bestaande bodemkwaliteit het grondgebied van Twenterand wordt verdeeld in drie kwaliteitsklassen: ‘schoon’, ‘wonen met tuin’ en ‘stedelijk wonen’. Dit is ook de gewenste kwaliteit. De kwaliteitsklassen zijn regionaal afgestemd en gelijk in de deelnemende gemeenten. “Bovendien,” benadrukt Idzinga, “wordt het voor het bedrijfsleven eenvoudiger om binnen de regio grond te verplaatsen.”

Twenterand is na Almelo de tweede gemeente die de nota Bodembeheer vaststelt. De nota Bodembeheer en de Bodemkwaliteitskaart maken onderdeel uit van het Bodembeleidsplan, die ook op 15 maart door de raad van de gemeente Twenterand is vastgesteld.

Samenwerking
In samenwerking met andere gemeenten in de regio zijn er regionale kwaliteitswaarden opgesteld en is de onderlinge uitwisseling van grond tussen deze gemeenten gemakkelijker gemaakt. Naast de gemeente Twenterand nemen de gemeenten Almelo, Borne, Dinkelland, Hengelo, Hof van Twente, Oldenzaal, Rijssen-Holten en Tubbergen deel aan de regionale samenwerking. Andere gemeenten kunnen in de toekomst aansluiten. De regionale samenwerking betekent bijvoorbeeld dat grond uit dezelfde kwaliteitsklasse van de ene gemeente zonder extra bewijsmiddel mag worden toegepast binnen een gelijk gebied van een andere deelnemende gemeente. Concreet betekent deze vorm van samenwerking minder onderzoekskosten en een groter afzetgebied. Bedrijven kunnen eenvoudiger grond verplaatsen binnen de regio. Met dit beleid is geprobeerd een goede balans te vinden tussen de belangen van de afzet van de grond (toepassing) en de belangen van de ontvanger (bescherming).

Meer informatie
Het Bodembeleidsplan 2011-2016 gemeente Twenterand, de Nota Bodembeheer en de Bodemkwaliteitskaart gemeente Twenterand of samenvattingen van die nota’s kunt u downloaden op www.twenterand.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier