Twenterand bloeit op! Aangepast bermbeheer moet biodiversiteit vergroten

0
1978

Vanaf dit jaar gaat de gemeente Twenterand ongeveer 12 hectare grasvelden anders onderhouden. We maaien ze voortaan twee keer per jaar en voeren het maaisel af.
Ook gaan we op bepaalde locaties in de gemeente bermen en delen van grasvelden inzaaien met meerjarige bloemenmengsels. Wethouder Engberts: “Dit ziet er niet alleen fraai uit maar de bloemen zijn ook belangrijk voor allerlei insecten, vogels en andere dieren als voedselbron of als schuilplek. Dit alles doen we om de biodiversiteit in de kernen te vergroten.”

Wat gaan we doen?
Het anders onderhouden houdt in dat daarvoor aangewezen grasvelden of delen van grasvelden minder vaak gaan maaien. De grasvelden die we anders gaan maaien worden vanaf dit jaar twee keer per jaar gemaaid. Dat doen we in de zomer en in het najaar. Het gemaaide gras voeren we af. Hierdoor wordt de bodem minder voedingsrijk en komen er ecologisch interessantere plantensoorten. Deze plantensoorten zijn belangrijk voor veel verschillende insecten, waaronder bijen die het de laatste jaren moeilijk hebben.

Ook gaan we op bepaalde locaties in de gemeente bermen en delen van grasvelden inzaaien met meerjarige bloemenmengsels. Die omgeving is aantrekkelijk voor allerlei insecten zoals vlinders en bijen, maar ook voor grotere dieren zoals egels en de patrijs. De bermen worden door de vele bloemen bovendien ook mooier om te zien.

Meer informatie
Wat de gemeente Twenterand allemaal doet om de biodiversiteit te verbeteren en wat inwoners daarvoor zelf kunnen doen, staat op onze website www.twenterand.nl/bloeitop. Op deze website staan ook tekeningen met de locaties van de grasvelden die anders worden onderhouden en een speciale flyer met tips voor inwoners.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier