Twenterand beloont inwoners voor goede afvalscheiding

0
669

Gratis compost voor Twenterand op 27 maart 2010

De gemeente Twenterand en ROVA nodigen de inwoners van Twenterand uit gratis compost te komen halen op zaterdag 27 maart a.s. van 10.00 tot 14.00 uur op de gemeentewerf, gelegen aan de Aziëlaan 16 in Vroomshoop. Met deze actie willen zij de inwoners bedanken voor hun inspanning om het groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval) gescheiden aan te bieden.

Spelregels
De compost wordt in zakken van 30 liter aangeboden en de actie geldt alleen voor particulieren. Inwoners van Twenterand mogen maximaal twee zakken compost per voertuig meenemen zolang de voorraad strekt (op=op). Daarnaast wordt ook losse compost aangeboden. Hiervoor geldt een maximum van 1m³ per voertuig. Het is raadzaam om zelf een schop, stevige zakken of eventueel een aanhanger mee te nemen. Burgers moeten zich op de locatie als inwoner van Twenterand kunnen legitimeren.

Gft apart van het restafval
Gescheiden inzamelen en composteren van groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval) en groenafval (zoals snoeihout, takken, gras) is goed voor het milieu. ROVA zamelt deze afvalstromen daarom apart van het restafval in. Ook het thuiscomposteren van het gft-afval is een goed alternatief dat door ROVA en gemeenten gestimuleerd wordt.
Een betere scheiding van gft-afval voorkomt extra uitstoot van CO2, doordat er minder restafval in de verbrandingsovens verdwijnt.

‘Grijs is fout, afval scheiden is goud`
ROVA heeft op basis van analyses van het restafval vastgesteld dat ca 18% van het restafval (ca. 45 kg) nog uit gft bestaat. Daarnaast zitten er in het restafval ook nog andere afvalsoorten die hergebruikt kunnen worden. In totaal bestaat zo`n 60% van het gewicht van de grijze container nog uit herbruikbare afvalsoorten, die burgers van het restafval zouden kunnen scheiden. Naast het gft is dat onder andere papier (ca. 8%), glas (ca. 4%), textiel (ca. 4%) en kunststoffen (ca. 26%).
Onder het motto “Grijs is fout, afval scheiden is goud!” wil ROVA samen met de gemeenten burgers de komende jaren extra stimuleren om hun afval nog beter te scheiden.

Innovatief hergebruik van gft- en groenafval
De gemeente Twenterand en ROVA streven naar een duurzame verwerking voor het afval uit het werkgebied om zo een bijdrage te leveren aan een duurzame samenleving. Goed gescheiden gft-afval kan op verschillende manieren worden hergebruikt. Op dit moment wordt het gft-afval vanuit ROVA-gemeenten voornamelijk gecomposteerd. Maar afval, en zeer zeker gft-afval, is ook een goede grondstof voor energie. Kortom: uw gft-afval is goud waard!

Kijk voor meer informatie over wat er met het gft-afval gebeurt op www.rova.nl/compostdag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier