Trots op resultaat politieke strijd

0
490

Albert Engels is trots op de uitbreiding van de algemene begraafplaats aan de Sibculoseweg inWesterhaar. De fractievoorzitter van Gemeentebelang Twenterand (GTB) is blij met het resultaat: er komen zo’n 1.250 nieuwe graven bij. Door de uitbreiding is het niet meer nodig oude graven te ruimen. Engels schat in dat alle werkzaamheden nog zo’n maand gaan duren. Het gaat daarbij onder meer om het planten van struiken rondom het terrein.

De discussie over uitbreiding van begraafplaatsen in Twenterand was voor Engels reden zijn rentree te maken in de politiek. Aanvankelijk was het plan om alleen de algemene begraafplaatsen in Vriezenveen en Vroomshoop uit te breiden. Die operatie zou de gemeenten miljoenen euro’s kosten. De begraafplaatsen inWesterhaar en Bruinehaar zouden buiten de boot vallen, zo constateerde Engels tijdens (Tubantia)

Introductie scheiding

 één van de gemeentelijke voorlichtingsavonden over de toekomst van de begraafplaatsen. „Het leidde in Westerhaar in elk geval tot veel ophef”, aldus Engels. „Mensen vreesden dat zij de graven van ouders en grootouders kwijt zouden raken.” De plannen waren onhoudbaar, zo werd duidelijk na de inbreng van juridisch adviesbureau Van der Putten uit Wassenaar. Probleem voor de gemeente was het feit dat veel families grafrechten voor onbepaalde tijd bezaten. De gemeenteraad koos daarop eieren voor haar geld. Dat was al een overwinning voor Engels en zijn politieke bondsgenoot in deze strijd, het toenmalige SGP-raadslid Ben Engberts. Engels had zich daarvoor verbonden aan de nieuwe lokale partij GBT.

 

Ook het verhaal dat uitbreiding in Westerhaar onmogelijk zou zijn door gebrek aan ruimte, werd door Engels en Engberts ontkracht. De Vriezenveense eigenaren van het nabij gelegen weiland bleken wel degelijk bereid om de grond te verkopen aan de gemeente. Dat laatste zou ook gebeuren, waarna de uitbreiding voor Westerhaar in gang werd gezet. „Dat was voor veel mensen uit het dorp een enorme opluchting”, aldus Engels. „Je wilt niet weten hoeveel mensen ons destijds hebben aangesproken. Uit een door ons gehouden onderzoek bleek bijvoorbeeld dat 98 procent van deWesterhaarders tegen bezuinigingen op de begraafplaats was. En als ik zie hoe onze begraafplaats er nu bij ligt, dan geeft me dat een goed gevoel.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier