Taal

1
3350

Bootcampers, expats, scrabblefans: meetup!
Dit was een kop in tcTubantia, een week geleden. Verder veel aanbiedingen. Je kon meubels uitzoeken in een Design on Stock studio, in een flagshipstore. Daarbij genieten van life cooking en jazzy beats. Er was ook een aanbieding met taxfree shopping. Heb je nog minder te besteden, dan wacht je even op de sale. 
Ook in tcTubantia pas een artikel over leraar Jan Odding uit Hardenberg: “Engels sneeuwt onder”. Dat vond ik al gek, zie hiervoor, we sneeuwen juist onder in Engels zou ik denken. Maar Jan wil de grammatica van onze jeugd verbeteren. Dat is natuurlijk mooi. Maar waar ik knap chagrijnig van wordt, is de reden waarom hij denkt dat dit nodig is: we spreken dialect! Zelf heeft hij perfect Engels geleerd in Zuid-Afrika. Maar daar spreken ze toch ook nie zo goed Neerlands nie. Bovendien zijn er mensen die hebben ontdekt, dat dialectsprekers juist veel makkelijker schakelen naar een andere taal, omdat ze van jongs af aan tweetalig zijn opgevoed. En daar zit ‘m nou denk ik de kneep. Onze kinderen voeden we tegenwoordig op in iets waarvan we denken dat het Nederlands is. Maar de tenen trekken me krom als ik het hoor. “Heb jij je eing fiets metgenoom? Van mij mag ze nog wel eem blijm, ze kan zo mooi leezn. Zal ik het voor je opschrijm?” 
Ze leren geen dialect, ze leren ook geen Nederlands, het slaat nergens op. Over hun Engelse woordenschat maak ik me minder zorgen, daar zorgen ze zelf wel voor. Whatsappend en twitterend fietsen ze langs, en om de haverklap hoor ik ze oomaaikaad zeggen, waar wij vroeger niet verder kwamen dan: gottegot! 
Pas kwam, als een teken van boven, Maarten ’t Hart even per helikopter op bezoek, juist in Westerhaar. Schrijver van de mooiste Nederlandse boeken. Ik heb dan ook een tip voor wie straks een lijstje mag maken voor Sinterklaas: vraag eens een boek van hem, lees het zorgvuldig, bewonder het Nederlands van hem. Luister er dan naar een cd van Daniël Loohues bij, zanger in het mooie Drents van onze turfstekende grootouders. Hartstikke trots op zijn taal en afkomst, en daar heel succesvol mee. In heel Nederland. Ik wil maar zeggen: laat je toch niet altijd aanpraten, dat dialect automatisch een achterstand betekent. We kunnen hier tenminste nog de “r” zeggen, kom daar tegenwoordig in Nederland nog maar eens om. Er zou eens gebrainstormd moeten worden over een workshop platpraten. Non-profit als het even kan.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier