Stunt eerste team damclub Witte van Moort blijft uit

0
712

Een pittige opgave in de derde ronde van de clubcompetitie. In Schiedam moest de hoofdmacht van Damclub Witte van Moort het opnemen tegen de regerend landskampioen Van Stigt Thans. In de vorige ronde speelden de Westerhaarders nog gelijk tegen het tweede tiental van de Schiedammers. Het was dus wel duidelijk dat er vandaag uit een ander vaatje getapt moest worden door de Westerhaarders om kans te maken.

De wedstrijd werd afgetrapt met een rustige remise van Bert Aalberts tegen Hein Meijer. Dit was bepaald geen voorteken van een rustige middag. Herman Hilberink was er al vol ingekletst met een Partie Bonnard tegen theoreticus Frits Luteijn. Laatstgenoemde was vervolgens tactisch niet op zijn post waarna Hilberink makkelijk naar dam kon combineren en won. Helaas kwamen de Schiedammers meteen weer langszij. Jean-Marc Ndjofang had zich zijn debuut voor Witte van Moort ongetwijfeld anders voorgesteld. Tegen oud-WvM’er Vadim Virny speelde Ndjofang een energieke positiezet, die evenwel combinatief verhinderd was. Ten koste van een schijf brak Virny door en ging de partij voor Ndjofang verloren.

Gil Salomé was hard op weg naar een megastunt tegen de oud-wereldkampioen Anatoli Gantvarg. Met een sluwe zet nam Salomé een damcombinatie mee waar Gantvarg, die kennelijk de zetcontrole even had overgeslagen, intuinde. Na damafname bleef Salomé een schijf voorstaan. In het vervolg kwam er een vier-om-twee eindspel op het bord. Deze eindspellen zijn vaak remise en ook in deze partij was dat uiteindelijk het geval. Marino Barkel kon evenmin de Westerhaarse voorsprong herstellen. Weliswaar had hij na een interessant spelbeeld flink wat tijdsvoordeel opgebouwd tegen Emre Hageman, maar de talentvolle jeugdspeler wist zich met telkens een minuut bedenktijd goed staande te houden.

Bij 5-5 trokken de Schiedammers de wedstrijd opeens naar zich toe. Peter Hoopman wrong zich in allerlei bochten om het nadelige klassiek, dat als een zwaard van Damocles over het bord hing, te vermijden. Wellicht was het middel erger dan de kwaal want nu kwam Rob Clerc gevaarlijk opzetten op de lange vleugel van Hoopman. De speler van Witte van Moort kwam niet meer tot een verdediging en moest teleurgesteld opgeven. Ook Jan van Dijk moest vervolgens de punten aan zijn tegenstander laten. Gelet op de situatie op de andere borden meende Van Dijk vol op winst te moeten spelen. Dit was koren op de molen van Ron Heusdens die prompt erg goed kwam te staan en de stand vakkundig uittikte.

Bij een 9-5 achterstand was de wedstrijd gespeeld, want winstkansen waren op de andere borden inmiddels verkeken. In de openingsfase van de partij had Thijs van den Broek nog sterk de overhand tegen Kees Romijn, die met een gammele constructie op het middenbord werd opgezadeld. Van den Broek kon er niet afdoende van profiteren waarna de partij na allerlei verwikkelingen in remise eindigde. Martijn de Leeuw speelde een verdienstelijke pot tegen kersverse grootmeester Jitse Slump. Met nuchter en sterk spel wist hij zijn tegenstander op remise te houden. Ook de slotpartij eindigde in remise. Ondanks dat Yuen Wong steeds een flintertje makkelijker leek te staan tegen Casper Remeijer maakte laatstgenoemde geen grote fouten.

Uiteindelijk verloren de dammers van Witte van Moort met 12-8. Een behoorlijke domper gelet op de ontwikkelingen in de wedstrijd, die lange tijd gunstig waren voor de Westerhaarders. Over twee weken is er weer een nieuwe kans in de thuiswedstrijd tegen Damcombinatie Fryslan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier