STRIJD TEGEN MEGASTALLEN AGRESSIEVER EN GERICHTER

2
843

Het is vijf voor twaalf. Dat beseffen de burgers in Twenterand en dat beseffen vooral de inwoners van Westerhaar-Vriezenveensewijk, Vroomshoop en Geerdijk. Praten hielp niet, dus wordt de strijd harder en gerichter. Op borden lezen we kreten als “CDA aan de schandpaal” en “Is Koetje op de vlucht voor de varkenslucht?” De Tonnendijk staat er vol mee.

En de grote boosdoeners in de ogen van de duizenden tegenstanders zijn de coalitiepartijen CDA, ChristenUnie en LLT/VVD, maar ook de SGP. Waarbij opgemerkt moet worden dat SGP steeds hetzelfde standpunt had, terwijl de andere drie partijen draaiden en draaiden. Eerst waren ze voor mega-stallen, toen tegen, en nu zijn ze weer voor.

In het laatste raadsdebat op 12 mei bleek dat nog niet alles duidelijk is. Zo is niet duidelijk of er nu maximaal twee megastallen bij komen of kunnen het er veel meer worden? Bovendien waren de gezondheidsonderzoeken niet afgerond en is niet onderzocht wat er allemaal echt mogelijk is als de raad “tot het gaatje gaat” om de megastallen te voorkomen.

PvdA en Gemeentebelangen Twenterand geven aan heel ver te willen gaan en niet bij een beetje tegenwind de strijd te staken. Een procedure bij de Raad van State behoort tot de mogelijkheden, gaf o.a. J. Veldhuis van Stichting VROM? aan. Maar de coalitie is bang dat de provincie megastallen gaat toewijzen. Of dat echt kan en mag is niet eens onderzocht.

En dan zijn er nog de LOG`s op zich. De gemeente Twenterand kent er drie, waarvan Weitemanslanden in Vriezenveen verreweg het meest uitgestrekt is. Maar de coalitie wil daar geen enkele megastal, terwijl in het kleinere Fortwijk er in totaal vier mogen komen.

Opvallend: de woordvoerders van de partijen CDA, ChristenUnie, LLT/VVD en SGP betreffen personen afkomstig uit Den Ham en Vriezenveen. Kernen waar geen megastallen komen.
En deze woordvoerders zullen ook dinsdag vanaf 21.00 uur weer namens hun partijen spreken in de raadzaal.(DeltaFm)

 

2 REACTIES

  1. Ik denk dat Family Farmers eens echt moet weten hoe hard de acties hier kunnen worden.

    *vult al de flessen met olie en benzine

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier