Het sociaal cultureel werk en jeugdwerk in onze gemeente, nu uitgevoerd door Stichting Welzijn Twenterand (SWT), bestaat op 20 mei a.s. 50 jaar. Alles wat het vermelden waard is sinds 1959 wordt vastgelegd in het boek `50 jaar Welzijnswerk in Twenterand`. Voor het boek zal SWT zelf fondsen werven. SWT is, om het boek meer tot de verbeelding te laten spreken, op zoek naar historisch materiaal en met name foto`s. Hou ouder de foto`s des te beter. Uw hulp wordt gevraagd.
Het initiatief tot de oprichting van het jeugdwerk, onder de naam Stichting Jeugdzorg Vroomshoop, is genomen door de Hervormde Gemeente, nu nog steeds gevestigd aan de Hoofdstraat. Dominee Hoekstra verwoorde op de oprichtingsvergadering de noodzaak van “instuifavonden en clubavonden voor de niet georganiseerde jeugd in Vroomshoop.” Met de niet georganiseerde jeugd werd bedoeld dat zij geen lid waren van een vereniging of verbonden aan de kerk. Het werd zo`n succes dat de gemeente Den Ham jaren later voor het eerst het ‘open jeugdwerk` (= niet identiteitgebonden) ging subsidiëren.
Stichting Jeugdzorg Vroomshoop veranderde in jaren zeventig van naam: Iemenschoer. Toen werd ook het professioneel welzijnswerk in Westerhaar-Vriezenveensewijk (Stichting Buurtwerk) en Vriezenveen (SSKW) in het leven geroepen en er ontstonden wijk- en buurthuizen die de leefbaarheid in de kernen moest vergroten. Er volgden nog enkele naamsveranderingen en twee fusies: SSKW fuseerde met Stichting Buurtwerk en werd Stichting Accent. Iemenschoer werd `t Lieniezer en na forse bezuinigingen in 1993 werd het Stichting WeB, die zich meer op jeugd en externe fondsenwerving ging richten. De gemeente Twenterand legde de stichtingen Accent en WeB een fusie op en daaruit ontstond eind 2005 Stichting Welzijn Twenterand.
Oproep insturen foto`s
Zo`n 10 tot 12 personen uit verleden en heden zullen voor het boek worden geïnterviewd door een onafhankelijke schrijver. Elk persoon vertegenwoordigd een bepaalde tijdslijn en vertelt over het welzijnswerk uit zijn/haar periode. Dit alles afgewisseld met historische foto`s en documenten.
Nu heeft SWT wel historische foto`s, maar die betreffen vooral de laatste 20 jaar. Er is dringend behoefte aan fotomateriaal uit de jaren zestig, zeventig en begin jaren tachtig. Foto`s van de gebouwen, inloopcentra, activiteiten, medewerkers, bestuursleden, vrijwilligers,… alles is welkom. Analoog of digitaal. Het zou mooi zijn dat u van de foto`s ook namen kunt geven.
Wilt u meehelpen het welzijnswerk in de gemeente Twenterand historisch vast te leggen? Stuur uw materiaal naar: Stichting Welzijn Twenterand, Stobbelaan 1, 7681 ZN Vroomshoop. U krijgt uw aangeleverde materiaal vrijwel meteen terug. Voor informatie over het boek, dat in beperkte oplage zal verschijnen, kunt u contact opnemen met Marcus Elzinga.