Schaapskudde in het Veenschap

0
963

schaapskudde_400De vorig jaar opgerichte Vereniging Het Veenschap met eigenaren van één of meerdere percelen tussen Hazenpad, Paterswal, Hoffmansweg en Verbindingsleiding wil dit gebied weer in de oorspronkelijke staat terugbrengen.
Daarom wordt de opslag van bomen en struiken zoveel mogelijk verwijderd. Ook heeft de gemeente een gebied onderhanden genomen. Het Veenschap wil nu dit groter gebied bewerken. Inmiddels is al een vrij groot gebied ontdaan van begroeiing. Maar berken lopen weer uit en als hier niets aan gedaan wordt, ontstaat er binnen de kortste keren een nieuw bos. Daarom wordt nu een schaapskudde ingezet, die de uitgelopen bomen en struiken opeet.

Een kudde met enkele honderden schapen en lammeren wordt naar het gebied overgebracht. Deze mobiele kudde is eigendom van landschapsadvies- en onderhoudsbedrijf Welhuis uit Rossum. De kosten worden o.a. betaald door subsidies van de gemeente en de provincie.

De kudde bestaat uit Drentse Heideschapen, Scottish Blackface en Bentheimer Landschafe. De kudde wordt gehoed door een herder met speciaal afgerichte Border Collies, Duitse Herders en Deutsche Schafpoedels. Het gebied kan zo gericht begraasd worden. De kudde blijft ook `s nachts, maar wordt dan ondergebracht in een afgerasterd gebied met gras. Zo komt er niet teveel mest in het gebied.

Het zal natuurlijk een fantastisch gezicht zijn om de herder bezig te zien met zijn schapen en honden. Er wordt daarom ook veel publiek verwacht.

Het Veenmuseum, waarmee de Vereniging het Veenschap nauw samenwerkt evenals met de gemeente, zal daarom in elk geval zaterdag 26 juni geopend zijn voor een kop koffie of fris, maar tevens kan dan ook een bezoek aan dit prachtige museum gebracht worden.

Het Veenmuseum bevindt zich op de hoek Paterswal/ Hazenpad en de schaapskudde zal dan ook in de buurt in actie zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier