Sabine correctie

0
1119

sabineon_1024x768_921
door JAN COLIJN
DEN HAAG, dinsdag
Ze vindt het leuk dat ze zelfs tijdens haar Haagse debuut volop in de schijnwerpers staat. Maar ze benadrukt dat ze toch heel wat meer noten op haar zang heeft dan slechts haar rockcapaciteiten. ,,In deze vier maanden in de Kamer ga ik vooral ook mijn andere kant laten zien”, zegt drs. Sabine Uitslag (34), die parlementaire geschiedenis schrijft. Ze is namelijk de eerste die een Tweede Kamerlid vervangt tijdens zwangerschapsverlof.

Vorige week meldde deze krant dat er binnenkort een heuse CDA-rockdiva op het pluche van de Tweede-Kamerbankjes belandt.
Helemaal gelukkig was de geboren Twentse, tegenwoordig wonend in de piepkleine buurtschap Welsum bij Deventer, niet met die kwalificaties. ,,Mijn zangcarrière heeft immers niet direct iets te maken met mijn Kamerlidmaatschap. Natuurlijk, het hoort bij mij en zal dat ook blijven, muziek is mijn passie, maar dat is niet het enige.”
Ze wil dan ook vooral afgerekend worden op haar politieke inhoud. Tijdens de laatste verkiezingen spande ze zich in voor de gezondheidszorg, de sector waaruit ze zelf afkomstig is. Waarbij ze zich vooral mateloos kan storen aan de alsmaar verder oprukkende bureaucreatie. Haar verkiezingskreet luidde dan ook: ‘meer handen aan het bed en minder voeten onder het bureau`.
Ze werd echter nét niet gekozen, waarop ze als eerste reserve voor de Kamer op de lijst werd gezet. Nu is het haar beurt. Momenteel werkt ze nog als wetenschappelijk medewerker bij het Wetenschappelijk Instituut (WI) voor het CDA, een instelling die zich bezighoudt met macropolitieke vraagstukken. ,,Hoewel de naam anders doet vermoeden, zijn we onafhankelijk. In het project ‘maatschappelijke vernieuwers` van het WI houd ik me als projectleider bezig met innovatie en de mensen achter die innovaties. Ik leg daarbij de connectie tussen wetenschap en mensen die innovatief bezig zijn. Ik geloof namelijk in de kracht van gemeenschappen, de kracht van een groep mensen. In de samenleving: dáár ontstaan vaak de prachtigste oplossingen. Het blijkt zo te werken dat – zodra mensen hun verantwoordelijkheden nemen – de mooiste dingen ontstaan.”
Ze valt straks vier maanden lang in voor Mirjam Sterk. ,,Zij houdt zich bezig met kind en gezin. Een zware portefeuille, die overigens raakvlakken heeft met welzijn en gezondheidszorg, míjn vakgebied. Daarnaast zou ik me echter ook bezig kunnen houden met energie en duurzaamheid aangezien ik daarmee ook te maken krijg tijdens mijn project voor het WI.”
De komende weken worden haar toekomstige taken nader ingevuld. ,,Ik verwacht dat rond februari, maart mijn portefeuille bekend wordt. Belangrijkste is daarbij de continuïteit van de politiek. Die staat voorop bij de verdeling van de taken.”
Ambitieus laat ze echter weten dat het wat haar betreft meer wordt dan slechts op de keuken passen: ,,Ik wil iets doen. Met mensen in het land in debat gaan over zaken die hen raken. Maar vooralsnog vind ik dit een geweldige kans om praktijkervaring in de Kamer op te kunnen doen. En natuurlijk is het prachtig dat ik de mogelijkheid krijg meer dan 6,5 duizend kiezers tevreden te stellen. Ik krijg nu veel reacties van mensen dat ze het mooi vinden dat hun stem dus niet verloren is gegaan.”
Hoe dan ook, haar nieuwe carrière wil ze combineren met haar loopbaan als zangeres annex podiumbeest bij haar eigen band Spinrock. ,,Ik kan nu eenmaal niet zonder muziek. Maar daar vinden we een consensus in”, klinkt het als een echte politica.
Het is toch even wennen: een dame van het CDA – de partij van normen en waarden – die zich ophoudt in het beruchte wereldje van sex, drugs en rock and roll? Ze moet er alleen maar om lachen: ,,Nou, dat valt reuze mee hoor. Het is maar net hoe jezelf daarin meegaat. Ik ben tegen drugs en tijdens optredens drink ik geen druppel.(Telegraaf Foto:Eddy Dibbink )

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier