Raad spreekt zich uit tegen `varkensflats`

0
622

Behalve eenmansfractie SGP alle raadsleden voor motie.

“De wethouder voor landbouw en de Reconstructie is bereid te bezien of een voorbereidingsbesluit toegevoegde waarde heeft.”

Dinsdagavond laat in vergadering van de gemeenteraad werd na een schorsing besloten om deze zin toe te voegen aan de motie die de PvdA had ingediend. Met die zin erbij, kreeg de motie de steun van alle fracties, behalve van de SGP.

varkentje_opweg_250De herziene motie was een compromis tussen de PvdA-motie en de motie die Gemeentebelangen Twenterand had willen indienen. Die laatste motie ging verder, want daarin werd het college van B en W opgedragen om zo snel mogelijk met een voorbereidingsbesluit te komen voor de landbouwontwikkelingsgebieden in Twenterand. Waarbij het uiteraard vooral om Fortwijk ging.

In de aangenomen motie krijgt het college die opdracht niet. De toegevoegde zin staat nu in de zogeheten constateringen van de motie.

PvdA-raadslid H. Zebel zegt, dat de oorspronkelijke motie in feite de tekst volgde van de motie die eerder door provinciale staten is aangenomen. In die motie wordt gezegd dat de provincie de gemeentes `met alle middelen` steun zal bieden bij hun pogingen megabedrijven tegen te houden. “We dienden de motie zo in, omdat we een zo breed mogelijke steun in de raad wilden hebben”, aldus Zebel. Toen bleek dat door een zin toe te voegen ook Gemeentebelangen mee zou gaan, was dat voor de PvdA de reden om de motie te veranderen. Gehandhaafd in de motie is de tekst dat het college van B en W de opdracht krijgt `de ruimtelijke ordeningsinstrumenten en andere instrumenten in te zetten om vestiging van grootschalige bedrijven te voorkomen`.

Volgens Zebel is het goed, dat de motie zich niet uitsluitend toespitst op het nemen van een voorbereidingsbesluit zoals de motie van Gemeentebelangen dat stelde. “Je kunt nu ook denken aan de milieuwetgeving. Of dat de gemeente grond opkoopt in Fortwijk. Al zetten ze er prikkeldraad omheen. Het kan me niet schelen welk middel gebruikt wordt om het tegen te houden”, aldus Zebel.

De stichting `Vroomshoop en omgeving mesthoop?` (Vrom?) had liever gezien, dat het college de opdracht had gekregen zo snel mogelijk een voorbereidingsbesluit te nemen om Fortwijk `op slot te zetten`. Maar de stichting is toch vooral blij dat met uitzondering van de SGP alle fracties hebben uitgesproken dat ze geen `varkensflats` in Fortwijk willen en dat ze met alle middelen zullen proberen dat tegen te houden. (Tubantia)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier