Raad minus VVD voor CU-motie behoud kleine scholen

1
730

TWENTERAND – De complete gemeenteraad van Twenterand met uitzondering van de VVD heeft gisteravond een motie van de ChristenUnie aangenomen voor het behoud van kleine scholen. De onderwijsraad is van plan scholen met minder dan 100 leerlingen te sluiten.

De Linde wordt met sluiting bedreigd door het advies van de Onderwijsraad
Voor Twenterand zou dat betekenen dat de Blokstoeke in Westerhaar, Domino in Den Ham, de Linde in Vroomshoop, de Pölle in de Pollen en de Weemewereld in Vriezenveen hun deuren dicht zouden moeten doen.
Volgens de motie van de CU kan dit tot gevolg hebben dat zich geen jonge gezinnen in die kernen vestigen of gaan verhuizen. Op termijn zou daardoor vergrijzing kunnen ontstaan, voorzieningen in de kernen gevaar kunnen lopen en de leefbaarheid kunnen verslechteren.
In de motie werd het college gevraagd aan zowel de regering als de Tweede Kamer hun grote zorg over te brengen over de gevolgen van het uitvoeren van het advies van de Onderwijsraad. Het college heeft de motie aangenomen. (DeKoerier)

1 REACTIE

 1. LAWAAI

  De Koerier en Westerhaar Digitaal plaatsten het volgende artikel en over de inhoud bereikten ons veel vragen. Logisch.

  Maar hoe zit het nu eigenlijk?

  Artikel:

  TWENTERAND – De complete gemeenteraad van Twenterand met uitzondering van de VVD heeft gisteravond een motie van de ChristenUnie aangenomen voor het behoud van kleine scholen. De onderwijsraad is van plan scholen met minder dan 100 leerlingen te sluiten.
  De Linde wordt met sluiting bedreigd door het advies van de Onderwijsraad
  Voor Twenterand zou dat betekenen dat de Blokstoeke in Westerhaar, Domino in Den Ham, de Linde in Vroomshoop, de Pölle in de Pollen en de Weemewereld in Vriezenveen hun deuren dicht zouden moeten doen.(…….)
  Het college heeft de motie aangenomen. (De Koerier)

  Tot zover het artikel.

  Uitleg:

  De Onderwijsraad heeft in februari een rapport aan de staatssecretaris aangeboden waarin wordt gesteld dat kleine scholen te duur zijn en in veel gevallen zouden kleinere scholen ook geen goede kwaliteit leveren. Een van de adviezen in dat rapport luidt dat kleine scholen beneden de 100 leerlingen gesloten zouden moeten worden. Per 2019.

  1. Het is een advies en geen besluit.
  De landelijke politiek en de onderwijs – vakorganisaties zijn er bijna allemaal fel op tegen. Van links naar rechts door de Tweede Kamer.
  Dus.. dat advies vindt nog maar weinig gehoor. Ook onze gemeente Twenterand is er tegen.

  2. Daarbij komt dat er, wanneer het toch een politieke overweging zou zijn op den duur, er mogelijkheden zijn om scholen samen te voegen. Niet fysiek op één plek, maar administratief. In zo’n geval wordt de bekostiging of anders gezegd: de betaling door de overheid aan de scholen, niet aan twee locaties, maar op één zogenaamd administratief schoolnummer ( BRIN-nummer) gezet. Het bestuur verdeelt die gelden dan over de beide locaties.
  Hoe de centen op den duur dan verdeeld worden… Is een zaak voor het management.

  Blokstoeke en Weemewereld blijven gewoon open.

  Ook wanneer de politiek wel iets doet met de plannen voor schaalvergroting. Tenzij we natuurlijk geen leerlingen meer zouden hebben. Maar daar is geen sprake van. Sterker nog: De Weemewereld groeit ( 80% groei in 3 jaar) en De Blokstoeke is min of meer stabiel.

  Kortom, ook al is ver in de toekomst kijken koffiedik-kijken, er is werkelijk geen enkele reden om nu ongerust te zijn.

  En zo zit het 🙂

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier