Puberteit en seksualiteit

0
657

De puberteit is de periode waarin een kind langzaam gaat veranderen in een volwassene. Meestal begint de puberteit rond het 11e jaar en duurt tot ongeveer het 17e jaar. In de puberteit verandert het lichaam van een kind, en door hormoonschommelingen zijn ze het ene moment vrolijk en het volgende moment niet te genieten. Aan al die veranderingen moeten ze zelf wennen, maar ook hun omgeving moet wennen aan dit ‘nieuwe persoontje`. Bij het informatiecentrum van GGD Regio Twente, de Gezondheidswijzer Plus, zijn diverse gratis folders en brochures over puberteit, seksualiteit en opvoeden beschikbaar. Deze kunnen (gratis) worden besteld via www.gezondheidswijzerplustwente.nl of telefonisch: 053- 4876890.

Puberteit
Pubers groeien hard en hun lichaam verandert. Daar moeten ze zelf aan wennen en daarom besteden ze meestal veel aandacht aan hoe ze eruit zien. Ook geestelijk gaan de veranderingen snel. Dat merk je aan het gedrag van pubers. Ze kunnen opstandig zijn tegenover alles en iedereen, onzeker zijn over zichzelf en over alle lichamelijke veranderingen. Het hoort er allemaal bij in de puberteit. Ouders zijn in deze periode een belangrijk voorbeeld voor hen. De manier waarop u zich als ouder gedraagt, hoe u problemen oplost, maar ook hoe u ruzie maakt, is voor kinderen een voorbeeld hoe mensen zich behoren te gedragen. Door zelf toe te geven wanneer u fout bent en uw excuses aan te bieden, geeft u uw kind ook een voorbeeld.

Seksualiteit
De puberteit wordt bepaald door hormonen. De hormonen zullen zich tijdens deze periode verder ontwikkelen en er ontstaan andere gevoelens, zo ook seksuele gevoelens. Het kind wordt nieuwsgierig naar seks. Het is niet precies te voorspellen wanneer uw kind voor het eerst seks heeft. Maar volgens de Rutgers Nisso Groep kunt u er vanuit gaan dat het ergens tussen de 12 en 20 jaar is.
Pubers hebben meestal weinig zin om met hun ouders over seks te praten. Maar toch is het erg belangrijk om dit te doen. Als ouders bent u namelijk belangrijk in de seksuele opvoeding. Door erover te praten, leert u uw kind om gezonde en verantwoorde keuzes te maken. Veilige, gewenste en leuke seks: dat is toch wat u uw kind toewenst.

Meer informatie
Bij de Gezondheidswijzer Plus kunt u terecht voor voorlichtingsmateriaal met informatie en tips op het gebied van opvoeden, puberteit en seksualiteit. Deze folders en brochures zijn gratis verkrijgbaar. Vraag via www.gezondheidswijzerplustwente.nl uw informatiepakket aan. Bellen kan ook, op werkdagen tussen 09.00 en 13.00 uur, via telefoonnummer 053 487 68 90.
U kunt uw kind ook attenderen op Sense: het jongerenspreekuur van de GGD voor alle vragen over seksualiteit. Uw zoon of dochter (t/m 24 jaar) kan hier terecht voor een gratis en anoniem consult. Zij kunnen bellen voor een afspraak met 053 487 68 48 of kijken op www.ggdregiotwente.nl.

Daarnaast is het voorlichtingsmateriaal te vinden in een van de informatiepunten in de regio.
De gezondheidsinformatiepunten zijn gevestigd in de bibliotheken van Borne, Enschede, Enter, Hengelo, Holten, Nijverdal, Oldenzaal, Rijssen en Wierden. Ook kunt u terecht bij het WMO-loket in de gemeente Haaksbergen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier